Nem lesz reálbéremelés jövőre

2011.10.06. 17:30

A magyarországi cégek átlagosan 3,8 százalékos béremelést terveznek jövőre egy friss felmérés szerint - derült ki csütörtökön Budapesten a Hr-vezetők országos konferenciáján.

A Napi Gazdaság rendezvényén Dara Péter, a kutatást végző egyik cég, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: a Simconsult-tal közösen végzett kutatásuk során közel 300 cég felsővezetőjét és Hr-munkatársát kérdezték meg arról, hogy mit terveznek 2012-ben. Hozzáfűzte: minden régióból vettek részt a felmérésben, és a megkérdezett cégek 48 százaléka tisztán külföldi, 38 százaléka pedig magyar tulajdonú volt.

Dara Péter az eredményekről beszámolva hangsúlyozta: a megkérdezett cégek 42 százaléka az idei évet az eredmények szempontjából átlagosnak tekinti, de 39 százalék szerint rossz évet zár a cég 2011-ben, és a megkérdezetteknek alig ötöde - 19 százaléka - nyilatkozott úgy, hogy jó évet zárnak.

A felmérésből kiderült, hogy a jövőre béremelést tervező cégek negyede szubjektív alapon dönt az emelésről, illetve annak mértékéről - ismertette az ügyvezető igazgató. A cégek 41 százaléka egységesen, minden munkavállalóra érvényesen, azonos elvek alapján dönt (ezen vállalatok 73 százaléka tervez emelést). A válaszadók 34 százaléka munkaköri szintek szerint alakítja a fizetést. A 2012-es béremelési tervek 0,3 és 7 százalék között szóródtak, átlagosan a cégek 3,8 százalékkal tervezik növelni a béreket, ami elmarad a kormány jövő évre tervezett inflációs várakozásától.

A pozíciók szerinti bontást ismertetve Dara Péter elmondta: a felsővezetők bérét átlagosan 3,7, a középvezetőkét 3,5, a diplomásokét 4,2, az ügyviteli munkakörökben dolgozók bérét pedig 4 százalékkal tervezik emelni a megkérdezett cégek. A szakmunkások bére 5,2, míg a segédmunkásoké 4,8 százalékkal emelkedne átlagosan 2012-ben.

Mire lesz elég?

A kormány nemrég közölte: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT) a minimálbér 92 000 forintra, valamint a garantált bérminimum 108 000 forintra emelését javasolja, emellett a versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást tesz.

A munkáltatók kritizálták a kormány elképzelését, mondván, a nyilvánosságra hozott adatok szerint az NGM a minimálbérnél 18 százalékos, a garantált bérminimumnál 15 százalékos emelésre tesz javaslatot a versenyszféra általános 5 százalékos béremelése mellett, miközben a gazdaság jövőre maximum 1,5 százalékkal nő.

Ezt a bérterhet a versenyszféra csak akkor tudja vállalni, ha állami kompenzációt kap - jelentette ki a VOSZ főtitkára. Hozzátette azt is, hogy egyértelmű és világos kompenzációs rendszerre van szükség.

A kormány jövő évi adótervei ráadásul csökkentik az alacsonyabb jövedelműek keresetét az adójóváírás kivezetése miatt. A kormány ezt egy átmenetinek ígért, a magasabb jövedelmekre kivetett hozzájárulással kompenzálná, ennek mértéke és a pontos kivitelezése azonban még ismeretlen.