Visszakozott a kormány ppp-ügyben

2011.10.06. 13:02
Nagyjából száz ppp-szerződést kezdett vizsgálni ez év elején a fejlesztési tárca, azokat tavasszal túlárazottnak mondták, és azt ígérték, sorban mindet felmondják. Egy augusztusi kormányrendelet szerint idén 200 milliárdot költene az állam az ilyen szerződések kiváltására, az autópálya-beruházások felülvizsgálatára jogi tanácsadót is szerződtettek. Ennek ellenére a 2012-es költségvetésben ugyanannyit szánnak ppp-re, mint amennyi az ideiben szerepelt.

Az előző kormányzati ciklusok idején kötött ppp-szerződések többsége túlárazott, a nagyjából száz ilyen megállapodás évente több mint százmilliárddal, összesen 3000 milliárd forinttal terhelné a költségvetést – mondta még idén márciusban Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca államtitkára. A minisztérium valamennyi ilyen szerződés felülvizsgálatát megkezdte, és azt ígérte, hogy ezeket a következő években sorra megszüntetik.

A tárca számításai szerint ezek a szerződések nagyjából 1000-1050 milliárd forintnyi beruházási értéket jelentenek – ebből 800-850 milliárdot az autópályák –, ám a 15-20, de esetenként 30 évet is elérő futamidő alatt az állami költségvetést összesen 3000 milliárd forinttal terhelik meg. Az államnak ebben az évben 120 milliárdot, a következő négy évben évi 124-128 milliárdot kell kifizetnie ppp-díjként. (Igaz, ezek bruttó összegek, az áfa visszajön a büdzsébe, így a tényleges állami kiadás ennél nagyjából húsz százalékkal kevesebb.)

Nemcsak az államtitkár beszélt erről, hanem Fellegi Tamás fejlesztési miniszter is. Májusban egy üzleti fórumon úgy fogalmazott: a ppp-megállapodásokat, amik előnytelenek az államnak, a felelős állami gazdálkodás jegyében megszüntetik. Megismételte: azok évente több mint százmilliárd, a futamidejük végéig összesen 3000 milliárd forinttal terhelik a magyar költségvetést, és az állam számára hátrányosak a szerződéseknek többek között a kockázatmegosztásról szóló részei.

Kétszázmilliárd kiváltásra

Arról, hogy mennyi pénzt szánnak erre ebben az évben és a következőkben, illetve, hogy milyen lesz a ppp-szerződések felmondásának ütemezése, a nyár elején még semmit nem lehetett tudni. Hegmanné még május végén is csak annyit mondott egy vidéki fórumon, hogy júniusban kerül a kormány elé a ppp-k lezárását és kifizetését jóváhagyó döntési javaslat.

A kormányrendelet végül augusztusban született meg, és azt tartalmazta, amit Felleginek egy július eleji bejelentéséből már tudni lehetett: a kormány 2011-ben 200 milliárd forintot szán a ppp-k kiváltására. Szintén augusztusban már az is eldőlt, hogy a fejlesztési tárca 17 millió forintért tanácsadói szerződést köt egy kétfős, férj és feleség alkotta ügyvédi irodával. A Dr. Abay & Dr. Török ügyvédi Iroda feladata az volt, hogy jogi tanácsokat adjon és képviselje a minisztériumot az M6-os autópálya Érdi tető-Dunaújváros, Dunaújváros-Szekszárd, valamint az M6/M60 gyorsforgalmi utak Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszai, továbbá az M5-ös autópálya ppp-szerződései felülvizsgálatában.

Az augusztus eleji kormányrendelet szerint Felleginek szeptember 30-ig kellett elkészítenie a javaslatát egyebek mellett arról: miként állapodik meg a beruházásokat tulajdonló magánpartnerekkel az állam által kezdeményezett megszüntetés feltételeiről. Ez az augusztusi kormányrendelet egyébként a MÁV 300 milliárdos adósságának átvállalásáról is rendelkezett, a fejlesztési tárca a napokban bejelentette, hogy az adósságátvállalás egyelőre lekerült a napirendről.

Kicsivel több, mint tavaly

A pénteken nyilvánosságra hozott költségvetési törvényjavaslatból úgy tűnik, a ppp-k kiváltása ügyében is befékezett a kormányzat. A törvényjavaslat (pdf) 1. számú mellékletében, a 61. oldalon, a fejlesztési minisztérium kiadásai előirányzatai között 99,3 milliárd forint szerepel "autópálya rendelkezésre állási díj" jogcímen, további 21,061 milliárd forint "oktatási, kulturális és sport PPP-programok" jogcímen. Ennek a kettőnek az összes értéke 122,381 milliárd forint.

PPP-célú kiadás a költségvetésben, millió forint 2011 2012
Hozzájárulás az oktatási-kutatási infrastruktúra bérleti díjához 5614,6 0
Hozzájárulás a meglévő kollégiumi rekonstrukciók bérleti díjához 3261,5 0
Hozzájárulás az új diákotthoni férőhelyek bérleti díjához 415 0
Hozzájárulás a berlini Collegium Hungaricum bérleti díjához 122,2 0
Hozzájárulás a Művészetek Palotájának működtetéséhez 9896,9 0
Sportlétesítmények PPP konstrukcióban történő fejlesztése 1539,7 0
Oktatási, sport és kulturális ppp-k
0 21061
Autópálya rendelkezésre állási díj 99186,3 99308
Összesen 122047,2 122381

Ez, mint látható, lényegében megegyezik az idei összeggel. A 2011-es költségvetési törvény (pdf) több soron – az oktatási-kutatási infrastruktúra, a meglévő kollégiumi rekonstrukciók, az új diákotthoni férőhelyek és a berlini Collegium Hungaricum bérleti díjához való hozzájárulésként, továbbá a Művészetek Palotájának működtetéséhez és a sportlétesítmények ppp-konstrukcióban történő fejlesztéséhez való hozzájárulásként – összesen 22,86 milliárd forintot szánt sport-, oktatási és kulturális ppp-k finanszírozására, míg az autópályák 2011-es rendelkezésre állási díját 99,186 milliárd forintban állapította meg. Ez a két tétel együtt 122,047 milliárd forintot jelent, vagyis a jövő évi kiadási előirányzat 334 milliós növekedést tartalmaz (igaz, ez reálértéken csökkenést jelent).

Eddig egy ppp bukott

A fejlesztési tárca sajtóosztályától kapott válasz szerint ennek azonban nem az az oka, hogy feladta volna a kormányzat a ppp-kiváltások tervét. A törvényjavaslatban "megfogalmazott számok a 2012. évre fennálló állami kötelezettségeket tartalmazzák jelen állapot szerint" – írják. Vagyis az NFM szerint azért tervezték be ezeket a kiadási sorokat, mert ezekre még érvényes szerződés van – amivel lényegében elismerik, hogy idén nem várható a ppp-konstrukciók tömeges kiváltása.

A minisztérium felsorolja, hogy több megkezdett ppp-beruházást már leállítottak vagy el sem kezdtek, ilyen az Új Erkel-projekt, a Nemzeti Kiválóságok Kollégiuma, a Nemzeti Múzeum mélygarázs-beruházása, a SOTE Lenhossék utcai új kollégiuma, a gödöllői campus vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem műhelyháza. Azonban csak egy olyan már megvalósult projektet említenek, a berlini Collegium Hungaricum-beruházást, ami kikerült a ppp-körből, "hiszen a ppp-projektek kritériumait nem teljesíti".

A többi folyamatban lévő felülvizsgálatról azt közölték, "a tárgyalások egyes projekteknél előrehaladott állapotban vannak, azonban még nem lehet a megszüntető megállapodásokat megkötni" – ebből természetesen az sem derült ki, hogy az augusztusi kormányrendeletben ppp-kiváltásra nevesített 200 milliárd forintból mennyit és mely szerződések megszüntetésére költenek el még idén.