Alig járunk golfozni

2011.10.07. 07:12

Bár az átlagosnál kevésbé, de már a hazai golfturizmusban is érzékelhető a válság, a vendégek számának korábbi dinamikus növekedése az elmúlt két évben megállt, miközben több, milliárdos fejlesztés leállt vagy forrás hiányában el sem indult, írta a Napi Gazdaság pénteken.

Az ország egyes részein tavaly és az idén is 3-4 százalékos forgalomcsökkenésről beszélnek a golfpálya-üzemeltetők, akik elsősorban a hazai vendégek elmaradását érzik, de néhol a külföldi játékosok száma is megcsappant. A Magyar Golf Szövetség (MGSZ) adatai szerint a korábbi években egy golfozó átlagosan 250 eurót költött naponta, ám több klubvezető szerint ez ma már a 200 eurót sem éri el.

A válság különösen azokat a szolgáltatókat hozta nehéz helyzetbe, amelyek az elmúlt években devizaalapú hitelből valósítottak meg többmilliárdos beruházásokat - mondta a lapnak Sarlós Tibor, a Royal Balaton Golf & Yacht Club elnöke, az MGSZ elnökségi tagja. Több fejlesztés leállt vagy források híján el sem kezdődött, mivel a válság nyomán a bankok elzárták a "pénzcsapot" a hosszú távú beruházások előtt, másrészt szinte minden pályaépítési program szálloda-, lakópark- és fürdőépítésre, illetve ház- és telekértékesítésre alapult.

Tavaly került felszámolás alá a svéd tulajdonban lévő Hungarian Golf Development Kft., amely Csákberény határában egy 170 hektáros területen építette volna fel Közép-Európa első 26 lyukú pályáját, leállt - 60 százalékos készültségnél - a bicskei 12 lyukú pálya építése is, és megfeneklett a Zala Springs Resort-csoport Zalacsány határába tervezett golfpályája beruházása is - írta a Napi Gazdaság. Az országban jelenleg hét 18 lyukú, három 9, három 6 lyukú és mintegy tíz gyakorlópálya van.