Irán magyar buszokat venne

2011.10.07. 07:41

Mezőgazdasági, textilipari, gépipari, egészségügyi és oktatási megállapodások is formálódtak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-arab tagozata és ottani kamarai partnere által szervezett iráni tárgyalásokon, ahol elhangzott az is, hogy a perzsa állam szívesen venne magyar buszokat, írta a Világgazdaság pénteken.

A lap hozzáteszi: az egyeztetéseken csak olyan témák kerültek terítékre, amelyekre nem vonatkozik az Iránt nukleáris fejlesztései miatt sújtó embargó. Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke, a magyar-arab tagozat elnöke elmondta: "Iránban - ahol számon tartják, hogy a magyarországi jászok a rokonaik - még erősen él a nosztalgia a magyar termékek iránt, így emlegetik például a Tungsram termékeit, és továbbra is nagyon szeretnének magyar buszokat venni".

Az irániak komoly érdeklődést mutattak a magyar cégek által kínált gyorsházépítés, napelem technológia, és állatgyógyászati készítmények, eszközök iránt, valamint nyitottak egészségügyi, környezetvédelmi és mezőgazdasági beruházásokra is.

A lap megjegyzi, hogy jelenleg a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok szintje katasztrofális : míg a nyolcvanas években Irán csak a magyar agrártermékből 400 millió dollárnyit vásárolt, most az évi 18 milliárdos dolláros teljes importjából 10-15 millió eurót tesznek ki a magyar termékek.  • Hírek
  • Megtakarítás