Rendkívüli intézkedések az Ersténél

2011.10.10. 11:08 Módosítva: 2011.10.10. 11:10
Az Erste Bank a fokozódó kockázatokra hivatkozva rendkívüli intézkedéseket jelentett be ma reggel. Ezek egy része az eurózóna perifériájának való kitettséget csökkenti, másik része pedig a magyar leányvállalat működését érinti. Ez utóbbit 600 millió euróval fel kell tőkésíteniük.

Az Erste a közleményében kiemeli, hogy a magyar bankszektor működésébe történő folytatólagos és egyre intenzívebbé váló kormányzati beavatkozás nyomán az Erste csoport igazgatósága átértékelte Magyarország középtávú kilátásait, valamint ennek megfelelően módosítja stratégiáját és üzleti modelljét.

"Az aránytalanul nagy bankadó 2010-ben történt bevezetése után a magyar parlament a közelmúltban elfogadta azt a törvényt, amely a bankok lakossági devizahitelek követeléseit mintegy 25 százalékkal csökkenti, amennyiben az adós 2011. év végéig benyújtja igényét a devizahitel végtörlesztésére. Habár a törvényt az Erste Group megtámadja, azonnali lépés keretében tartalékot szükséges képeznie a 2011. évben a számítások szerint a törvény közvetlen és közvetett hatásaiként, valamint az üzleti stratégia kiigazítása következtében az Erste Bank Hungary-nál várhatóan jelentkező 500 millió eurós nettó veszteség ellensúlyozására" – írja közleményében a bank.

Ennek keretében leírják a Postabank megvásárlásával összefüggő 312 eurós goodwillt (az eszközök és a vállalat értéke közötti különbséget, lényegében a "jó hírnév" értékét), és további 450 millió euró értékben tartalékot képeznek a kockázatok kezelésére.

"A folyamatos kormányzati beavatkozás a magyar bankszektor működésébe arra késztette az Erste menedzsmentjét, hogy átértékelje az ország középtávú kilátásait és ehhez igazítsa a stratégiáját és az üzleti modelljét" - írja a bank közleménye.

A bank úgy számol, hogy a végtörlesztéssel a hitelesek 20 százaléka fog élni, és a lépés 25 százalékos árfolyamveszteséget okoz. Ez azt jelenti, hogy összességében 500 millió eurót veszít a pénzintézet. Bár a bank a közlemény szerint megtámadja a törvényt, a 2011-ben felmerülő veszteségek mindenképpen indokolják a fenti lépéseket, amik összességében 600 millió eurós feltőkésítést jelentenek a magyar bank esetében.

A közlemény ugyanakkor kiemeli, hogy a bank fontosnak tartja a jelenlegi ügyfélkör megtartását, így forinthitelt kínálnak azoknak az ügyfeleknek, akik nem rendelkeznek elegendő tőkével a végtörlesztéshez.