Bernadett
0 °C
4 °C

Közös Huawei–Flextronics-gyár épül Pécsen

2011.10.10. 13:05

A Huawei és a Flextronics stratégiai szövetségre lép, aminek eredményeképpen közös gyárat épít Pécsett – közölte Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója hétfőn.

A gyártás, ezen belül az optikai hálózati termékek előállítása idén decemberben indul, és 2012 közepére mintegy 500 munkahely teremtésével jár. Czakó Tibor, a Flextronics Global Services magyarországi igazgatója elmondta, a két cég például Kínában, Brazíliában és Mexikóban már együttműködik, a most következő állomás Pécs.

A Flextronics évek óta jelen van a magyar piacon, s például az elmúlt években 30 százalékkal növelte bevételét és létszámát Budapesten, ahol 1700 fő dolgozik. A cég négy telephelyen több mint 12 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, Zalaegerszegen, Sárváron, Tabon és Budapesten.

A Huawei korábban Pécsen az Elcoteq-kel dolgozott együtt, de ez a cég csődöt jelentett. A Flextronics azért döntött Pécs mellett  mert itt jól képzett szakemberek állnak  rendelkezésre a munkaerőpiacon.

A gyár december 5-én szállít először a Huaweinek, az év végéig a cég 100 főt alkalmaz, a további négyszázat pedig jövőre veszi fel a megrendelő igényeinek alakulásához igazodva. A Flextronics nem zöldmezős beruházásba kezd Pécsett, bérelni fogja a területet, az épületegyüttest.

A termelés, a fejlesztésről a felek nem árultak el részleteket, így azt sem, kitől bérlik az épületet a gyártáshoz, illetve azt sem, honnan szerzik be a gyártáshoz szükséges eszközöket. Azt viszont a Huawei sajtóanyagában közölte, hogy "néhány hetes csúszással tartani tudja azt a tervét, amely szerint eredetileg 2011 végére 1,2 milliárd dolláros bevételt ér el Magyarországon".