Járai ismét kritizálta Simort

2011.10.10. 14:21 Módosítva: 2011.10.10. 14:22

Az Országgyűlés költségvetési bizottságában újabb éles vita volt a Magyar Nemzeti Bank tavalyi gazdálkodásáról. Simor András jegybankelnök és Járai Zsigmond, a bank felügyelő bizottságának elnöke – korábbi MNB-elnök – szöges ellentétben ítélte meg a jegybank elmúlt évét.

Járai Zsigmond megismételte a korábbi álláspontját, hogy komoly gondok vannak a jegybank gazdálkodásának átláthatóságával, az MNB vezetőinek fizetése meghaladja a közszférában elvárt fizetési plafonokat, az MNB indokolatlanul sokat költött a kommunikációs kiadásokra, és a tanácsadói szerződésékre.

Simor András ezzel szemben azt emelte ki, hogy a jegybank működési költségei két év alatt 2,1 milliárd forinttal csökkentek, és idén is további durván 800 millióval csökkentik a működési költségeket, és a béreket is mérséklik 1,5 százalékkal.

A bizottság végül elhalasztotta a döntést arról, hogy az MNB tavalyi gazdálkodásáról szóló jelentés, illetve a hozzákapcsolódó MNB felügyelő bizottsági jelentés alkalmas-e általános parlamenti vitára.

A testület 17 igen, és 2 nem szavazat mellett döntött Dancsó József (Fidesz) ügyrendi javaslata nyomán arról, hogy a parlamenti testület az általános vitára való alkalmasságról azt követően döntsön – várhatóan novemberben –, hogy az Állami Számvevőszék elkészíti saját jelentését a jegybank tavalyi gazdálkodásáról.

A bizottság hétfői keltezéssel ugyanis levelet kapott Domokos László ÁSZ-elnöktől, amelyben arra kérte a költségvetési bizottságot, várja meg a döntéssel a számvevőszéki jelentést az MNB tavalyi gazdálkodásáról.