György
16 °C
24 °C

Nagy kirúgáshullám jöhet a szállodákban

2011.10.10. 07:11
Bár a hoteliparban még mindig erős a túlélési ösztön, Magyarországon túl sok remény nem maradt − vélik az ágazati szereplők. Ráadásul újabb elbocsátásokat hozhat januártól a túl nagy minimálbér-emelés.

Túl sok lehetőség nincs már a fix költségek csökkentésére, a béreken lehet még valamennyit spórolni, ám ezt ma már csak elbocsátásokkal lehet megoldani − mondta Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak. A szakember szerint ez a szolgáltatások színvonalának eséséhez vezet, hiszen amit hatékonyságjavításból eddig el lehetett érni, azt már megtették.

A Hunguestnek döntően vidéki szállodái vannak, ráadásul az átlagosnál is komolyabb gondot okoz majd jövőre a minimálbér emelése: a vidéki házakban dolgozók jelentős része "valós minimálbéres", az ő fizetésük kigazdálkodása teljesíthetetlen feladatnak tűnik, főleg hogy ehhez az energia- és az élelmiszerárak növekedése is kapcsolódik.

Senki sem akarja beismerni az ágazat mélyrepülését. Az EU-elnökség okán az első félévben Budapesten ugyan növekvő vendégszámot hozott, ám az egy szobára jutó bevétel ekkor is csak stagnált, a jövő pedig − főleg a visszaeső hazai kereslet okán − még szomorúbb − véli Hülvely. Úgy látja, a még a válság előtt induló szálláshely-fejlesztések révén a piacra kifejezetten a túlkínálat a jellemző − különösen a zsugorodó kereslethez képest, így a verseny is még mélyebbre nyomja a szakmát.

A gyengébb forint ugyan hozhat vissza valamit a külföldi vendégek révén, ám nem szabad elfelejteni, hogy az ágazatot jelentős − egyes becslések szerint ezermilliárd forintos − adósságteher nyomja. Ha csak azt vesszük, hogy az Euribor az elmúlt időszakban 0,64 százalékról 1,55 százalékra futott fel, nem lehetnek vérmes reményeink − mondta a vezérigazgató.

Bár a szektorban még mindig erős a túlélési ösztön, túl sok remény nem maradt − állítja pesszimistán Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója is. A fix költségek növekedése mellett a szakember a kilátásokat sem sorolja az örömteli oldalra. Az országmarketingre szánt összeg évek óta lényegében semmire sem elég, és az sem segíti a vendégek idecsalogatását, hogy a nemzetközi médiában Magyarországot rendszerint negatív előjellel említik. A turista ugyanis nem vizsgálja az információk valóságtartalmát, hanem "biztosabb" desztináció után néz − érvel a szakember.

A Danubius 2009-ben már meglépett egy csoportos leépítést, s bár ezt követően a cég például saját maga − a kormányzat ilyen irányú ajánlását megelőzve − kompenzálta az egykulcsos adórendszerre áttérés miatt rosszabbul járó dolgozóit, most ismét kényszerhelyzetbe került. Deák szerint szakmailag védhető, de nem racionális döntéseket kellett hozniuk: így például több szálló kerül egy vezetés alá, ám e lépések megtérülése 2013-tól várható. A nemzetközi csoport kitart amellett, hogy más országból nem vesznek el fejlesztési forrásokat, leszámítva az esetleges ingatlanértékesítéseket. A legnagyobb gond az, hogy senki nem tudja felmérni, a most előkészített üzleti terv mennyire lesz valós 2012-ben − mondta Deák.