Egy év haladék a Vegyépszernek

2011.10.11. 12:52 Módosítva: 2011.10.11. 12:55
A hitelezők elfogadták a Vegyépszer Hungária csődvédelmének 365 napos meghosszabbítását, adta hírül a Gazdaság.hu. Ez azt jelenti, hogy a cég egy évet kapott pénzügyi helyzetének rendezésére, ha ezt a bíróság is jóváhagyja. Erre van is esély, a Vegyépszer-jövő mégsem tűnik egyszerűnek, a csődeljárást ugyanis több feljelentés követte.

A hitelezők elfogadták a Vegyépszer Hungária csődvédelmének 365 napos meghosszabbítását, vagyis egy évet kapott a társaság, hogy rendezze helyzetét. Ha ezt a bíróság is jóváhagyja, visszatérhet a piacra a vállalat, bár vélhetően nem olyan nagyságrendű cégként, mint korábban volt, írja a Gazdaság.hu.

A Vegyépszer Hungária a tavalyi évet 9,5 milliárd forint veszteséggel zárta, kötelezettségállománya megközelíti a 30 milliárd forintot. A gazdasági hírportál felidézi: a cég beszámolója szerint a 2010-es év kedvezőtlen piaci viszonyai, a megrendült pénzügyi helyzet és az egyik legfőbb külföldi projekt ellehetetlenülése vezetett ahhoz, hogy a Vegyépszer Hungária Zrt. májusban csődeljárást kért maga ellen, bízva a lehetséges reorganizáció sikerében.

Erre új esélyt jelent, hogy Seprényi Sándor vezérigazgató tájékoztatása szerint a hitelezők megszavaztak a korábbi 180 napos után most egy 365 napos moratóriumot a csődvédelem fenntartására. A döntést azzal indokolták, hogy miután ekkora adósságállomány, és ennyi hitelező kezeléséhez idő kell. A cégnek így jövő májusig van lehetősége a pénzügyi helyzete rendezésére, ennek részeként tárgyalnak a kintlévőségekről, igyekeznek a követeléseket érvényesíteni.

Az egykori Vegyépszerből lett Nemzetközi Vegyépszerből lett Vegyépszer Hungária Zrt. májusban kért csődvédelmet, miután tavaly ősszel vidékre, a Zala megyei Szentgyörgyvölgyébe költözött, és tulajdonosát elveszítve több lépésben átalakult. Júniusban csődeljárás indult a csoport híd- és magasépítéssel foglalkozó cégénél, a Mahíd 2000 Zrt.-nél, míg az Opten cégtárának adatai szerint emellett csődvédelem alatt áll az eredeti Vegyépszer és a szintén szentgyörgyvölgyi székhelyű MAK Vagyonkezelő Kft. is.

Ha a bíróság jóváhagyja a hitelezők által elfogadott moratóriumot, akkor megpróbálnak a piacon maradni – mondta Seprényi. Terveik között szerepel, hogy újjászervezik a céget, és ismét pályázatképesek lesznek, a mostani tervek szerint egy mérnöki-fővállalkozói társasággá tudnak átalakulni. A későbbi lehetőségeket a belső problémákon túl a piac helyzete is befolyásolja majd.

Kérdéses azonban, hogy a Vegyépszer-csődeljárás rendben folyik-e majd a menedzsment és a csődbiztos által eltervezettek szerint. A vállalat által májusban, több különös cégjogi lépés – székhelyváltás és több társaságra szétválás – után kezdeményezett csőd kapcsán ugyanis több bírósági eljárás indult, és több feljelentés is érkezett a rendőrségre, egyebek mellett csalás és csődbűntett gyanúja miatt.

Az Opten Cégtárának adatai szerint például idén márciusban például per indult a cég létesítő okirata érvénytelenségének megállapításáért. Szintén idén tavasszal, előbb márciusban, majd áprilisban két végrehajtást is elrendelt a főváros IV. és XV. kerületi bírósága és egy biztosítási intézkedés is szerepel a cégnyilvántartásban. A csődeljárás egyik különlegessége, hogy a Vegyépszer vagyonfelügyelője a Cash & Limes Zrt. lett, amely vezérigazgatója az a Marjasné Endrédi Zsuzsanna, aki 2008 októberétől 2009 májusáig az eredeti Vegyépszer gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese, vagyis a cég menedzsmentjének tagja volt.

Az éves beszámoló szerint a Vegyépszer Hungária a tavalyi évet rekordméretű, 9,5 milliárd forint veszteséggel zárt, árbevétele 7,7 milliárd forint volt. A megelőző évben, 2009-ben a cég 22 milliárdos forgalom mellett 207 millió forint nyereséget ért el. Tavaly kötelezettségállománya 29,4 milliárd forintot tett ki, saját tőkéje 287 millió forint volt.