Jön a lekváradó és a szörpadó

2011.10.11. 17:03

A kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárok és szörpök adóztatását kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca, bízik abban, hogy a népegészségügyi termékdíj bevezetésének egyik hasznos hozadéka lehet a magyar gyümölcstermelés fellendülése.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint a tárca törekvése az, hogy az alacsony gyümölcstartalmú lekvároknak és szörpöknek magasabb legyen az adótartalma, mint a több gyümölcsből készült termékeknek.

A jelenlegi rendeletek alapján azokat az élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak legalább 35 százalék gyümölcsöt, nem nevezhetők lekvároknak, ám ennek ellenére a köznyelv lekvárnak nevezi az alacsonyabb gyümölcstartalmú készítményeket is. A közlemény szerint Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére néhány héttel ezelőtt sikerült elérni az aromás szeszek jövedéki adójának megemelését, s így 50 százalékkal emelkedett az aromás szeszesitalok jövedéki adója. A sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok esetében viszont csak 5 százalék az adóemelés.

A tárca ugyanilyen megfontolásból kezdeményezi a lekvárok megadóztatását azért, hogy az alacsony gyümölcstartalmú készítmények eltűnjenek a magyar piacról, áll a közleményben. A kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárok és szörpök adóztatása támogatja a helyes és egészséges táplálkozási szokásokat, illetve kedvez a magyar mezőgazdasági termékeknek, és segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését. A közlemény szerint a törvénymódosításról zajlanak a tárcaközi egyeztetések.  • Tippek
  • Hírek