Fogyasztói csoporttal nincs végtörlesztés

2011.10.12. 13:48 Módosítva: 2011.10.12. 13:49

A Gazdasági Versenyhivatalnál az elmúlt napokban egyre többen érdeklődtek, hogy a fogyasztási csoportokhoz csatlakozással juthatnak-e olyan pénzhez, amivel végtörleszthetnek. A GVH a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások szolgáltatásai iránt növekvő érdeklődést látva szerdán közleményt adott ki, amelyben leszögezi: a vállalkozások nem pénzt, hanem úgynevezett vásárlói jogot adnak.

A GVH közleménye kiemeli: a vállalkozások a hirdetéseikben a könnyű pénzhez jutás ígéretével kecsegtetik az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, jellemzően anyagilag megszorult fogyasztókat. Mindeközben a versenyfelügyeleti eljárások tapasztalatai alapján nem adnak egyértelmű tájékoztatást a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól.

A GVH által vásárlói jognak, a cégek megfogalmazásában alternatív finanszírozási lehetőségnek nevezett jog a hirdetésekben sugalltakkal ellentétben nem szabad felhasználású készpénz. A fogyasztó ehelyett a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához jut.

A versenyhivatal közleménye azt is kiemelte: az adott szolgáltatást belső hitelezéssel, magyarul a tagok befizetéseiből finanszírozzák. A fogyasztói csoportoknál meghatározó a szerencseelem léte – sorsolásokon és/vagy előtörlesztés vállalása alapján dől el ki az a szerencsés, aki adott hónapban a vásárlói joghoz juthat –, és az a körülmény, hogy a fogyasztó nem a szerződéskötéskor, hanem később, akár évek múltán juthat a vásárlási joghoz, s ezáltal a megszerezni kívánt dologhoz.

A fentiek alapján elmondható, hogy a fogyasztói csoportok bizonytalan (jellemzően távoli) időpontú vásárlást tesznek lehetővé, valamint nem szabad felhasználású készpénzt adnak, míg a végtörlesztéshez gyorsan/biztosan szükséges a fogyasztónak pénzhez jutnia, így a fogyasztói csoportot szervezők által kínált konstrukciók nem alkalmasak a végtörlesztés megoldására, írja a GVH, amely a honlapján itt közöl részletesebb tájékoztatást is a fogyasztói csoportokról.