Törvénysértő az Erste végtörlesztési űrlapja

2011.10.12. 10:28 Módosítva: 2011.10.12. 15:01

A PSZÁF egy próbavásárlás után vizsgálatot indított, és annak befejezéséig megtiltotta az Erste Banknak az eddig használt végtörlesztési űrlap használatát.

A nyomtatvány ugyanis a következő lábjegyzetet tartalmazza: „Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!” Ez pedig a PSZÁF szerint nem felel meg a valóságnak, ugyanis a végtörlesztésről szóló törvény nem határoz meg olyan feltételt, miszerint csak egy alkalommal lenne lehetőség az igény bejelentésére. Ezért a felügyelet szerint az űrlap alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Az Erste közleményben reagált a PSZÁF határozatára, ebben elnézést kért a fogyasztóktól, és jelezte, hogy a kifogásolt nyomtatvány tartalmát kijavítja és az új szöveg alkalmazását mától a teljes hálózatában kötelezővé teszi.

Nem az Erste az egyedüli bank, ami a végtörlesztés igénylőlapjával szerette volna befolyásolni az ügyfeleket: a PSZÁF tegnap ötvenmilliós bírsággal sújtotta a Volksbankot, mert a formanyomtatványon az ügyfelekkel aláíratták, hogy ha az Alkotmánybíróság elkaszálja a végtörlesztésről szóló törvényt, akkor a bank veszteségét nekik kell megfizetniük, bár azt a bank az államon is be fogja hajtani.