A spekulánsok is örülhetnek a támogatott lakáshitelnek

2011.10.13. 08:27 Módosítva: 2011.10.13. 08:27
Kiváló befektetési lehetőséget teremtett a kormány a kedvezményes lakáshitelezéssel a spekulánsoknak. A kedvezmény akkor is jár, ha valaki árverés előtt álló lakást vásárol, ráadásul annyi lakás esetében, amennyi csak tetszik -írja a Napi Gazdaság.

Egyedülálló befektetési ajánlatot is tartalmaz a kormány otthonvédelmi programja: szerencsés esetben akár a mostani svájcifrank-hitelek kamataihoz mérhető forinthitelből lehet kisebb lakásokhoz jutni lényegében korlátlanul. Az ismertetett támogatási koncepció szerint akkor is igénybe vehető a kamattámogatás, ha valaki olyan lakást vásárol, amely lényegében árverés előtt áll - 180 napon túl nem tudja törleszteni a felvett hitelét a tulajdonos.

Néhány kitételnek kell csak megfelelni. A lakás szerződéskötéskori értéke kisebb kell legyen Budapesten a 15, vidéken a tízmillió forintnál, a bajba jutott adósnak ott kell laknia, majd az adásvételt követően másik lakást kell vennie - adott esetben szintén kedvezményes kamatozású hitelből -, s a vételár nem lehet kisebb a megállapított forgalmi érték 80 százalékánál. Az viszont teljesen mindegy, hogy a vevő hány lakást vásárol kedvezményes hitelből - akár egy háztömböt is megvehet, ha van rá forrása. Azzal sincs nagy probléma, ha lejár a kedvezményes kamatozás időszaka. Öt év tartás után után ugyanis adómentesen adhatja el a lakásokat a tulajdonos - s addigra túl is juthat mélypontján a piac - írja a Napi Gazdaság.

A kamatkedvezmény az állampapírhozamok meghatározott százaléka, ennek mértéke 50 százalékról 30-ra csökken öt év alatt. Ez egyéves állampapírhozamnál 3,05-1,9 százalék, ötévesnél 3,6-2,2 százalék kedvezményt jelent. Ez a - nem a mostani, csúcsra járatott, hanem korábban megszokott - lakáshitel kamatát akár 6,5-7 százalékra is csökkentheti. Ez a svájcifrank-hitelek kamataival is versenyképes lehet - árfolyamkockázat nélkül.

Az ingatlanpiaci tranzakciók 80 százaléka jelenleg is a 15 millió alatti körben kötődik, s a bajba jutott hitelesek ennél is nagyobb arányban kisebb lakásai érintettek. A program mindenképpen jótékonyan hat majd a használtlakás-piacra. A kormány 4-5 ezer érintett családdal számol, ám ez szakértők szerint alábecsült. Az évente generálódó 80 ezer tranzakció 20-30 százaléka megfelel a program követelményeinek, ez a várt ötszöröse - mondta Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonos-vezetője. Nagy egyébként úgy véli, a valós igények felmérése a szabályozás további finomítására ösztönzi majd a döntéshozókat. Így az is elképzelhető, hogy fékeket épít a kormány a rendszerbe - egy magánszemély például talán csak egy kedvezményes hitelt vehet fel.

A szocpollal és a támogatott hitellel visszatérő, tegnap bejelentett otthonteremtési programra szánt  6,5 milliárd forint a lakáspiac felélesztése szempontjából csepp a tengerben, az irány azonban jó a Napi által megkérdezett szakértők szerint. Az építést a tegnap közzétett program lényegében nem motiválja, ahhoz beruházói kamattámogatás, a rendeletek, törvények regulációja és a fedezetkezelő intézményének megszüntetése szükséges - mutatott rá Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Szövetségének (Malosz) elnöke.

Petz Raymund, a GKI ügyvezetője a lakáspiaci hatások kapcsán megjegyezte, hogy míg 2002-ben 350 ezer család vett fel kamattámogatott hitelt, a jelenlegi program 4-5 ezer családdal számol. Petz úgy látja, a 1,5-2 milliós szocpol a lakásárakat figyelembe véve inkább csak vidéken, és csak a kistelepüléseken játszhat majd jelentősebb szerepet az otthonteremtésben.