George Patakival erősít az E-Star

2011.10.13. 17:20 Módosítva: 2011.10.13. 17:52
A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett E-Star Alternatív Nyrt. november 8-i rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok várhatóan beválasztják az igazgatóságba George Patakit New York állam volt kormányzóját és a komoly banki múlttal rendelkező Lantos Csabát – értesült az Index. A társaság legnagyobb tulajdonosa megerősítette, hogy felkérték ezt a két személyt, de részleteket nem közölt, mondván: majd a novemberi közgyűlés dönt erről. Úgy tudjuk, Pataki új tisztségében várhatóan november második felében jön először Magyarországra.

Október 6-án közzétett közgyűlési meghívójában az E-Star Nyrt. bejelenti, hogy a november 8-i közgyűlés egyetlen napirendi pontja az új igazgatósági tag vagy tagok megválasztása, azt azonban nem közölték, ki vagy kik lesznek ezek a személyek. Lapunk úgy értesült, hogy az alternatív energiák felhasználása iránt fogékony, magyar felmenőkkel bíró amerikai politikussal, George Patakival, valamint a komoly kereskedelmi és befektetési banki tapasztalatokkal rendelkező Lantos Csabával egészítik ki a társaság most hattagú igazgatóságát. Lantos Csaba korábban többek között az OTP vezérigazgató-helyette, a tőzsdetanács tagja volt.

Valóban felkértem ezt a két nagy presztízsű személyt, hogy legyen a cégünk igazgatóságának tagja – válaszolta megkeresésünkre Soós Csaba, az E-Star igazgatóságának elnöke, aki 37 százalékos részvénycsomagjával a társaság legnagyobb tulajdonosa (a cég 10,07 százalékban az OTP Alapkezelő, 7,27 százalékban Makra József a tulajdonos, a közkézhányad 45,43 százalékos). Soós további részleteket nem közölt, mondván, hivatalos döntést a novemberi közgyűlés hoz majd, addig kár lenne bármit megelőlegezni.

A jelenleg már három ország – hazánk mellett Lengyelország és Románia – alternatív energiaszolgáltatói piacán jelenlévő társaság főtulajdonosa azért ezt a két személyt választotta, mert várakozásai szerint mindketten segítik a cég további regionális erősödését. Információink szerint elsősorban a közép- és hosszú távú finanszírozásban szerzett tapasztalataik és kapcsolatrendszereik azok, amiért rájuk esett a választása, a cég ugyanis a következő években folytatja nemzetközi növekedését (bár információink szerint a következő egy évben újabb országban nem jelennek meg, ha ebben a háromban elérik a konszolidált működést, akkor indulnak tovább).

George Pataki, aki 2007-ig volt New York-i kormányzó, közismerten az új energiaszektor, a megújulók elkötelezett támogatója. Sokan az ő aktív szerepvállalásának tudják be, hogy az Egyesült Államok, amely sokáig a globális felmelegedés tényét is vitatta, az elmúlt években lassan változtatni kezdett az energiapolitikáján. Emellett a 2001. szeptember 11-i New York-i tragédia nyomán nagy tapasztalatokat szerzett a nagyszabású finanszírozási és beruházási programokban. A magyar-olasz-ír származású amerikai politikus a republikánus párt tagja, 2000-ben és 2008-ban is úgy tűnt, hogy indul az elnökválasztáson.  Sólyom László magyar államfő 2008 novemberében a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta neki.

Lantos Csaba pályafutása az elmúlt húsz évben szintén finanszírozási programok lebonyolításához kötődött. 1989-tól tizenegy éven át, 2000-ig a Creditanstalt Értékpapír különböző posztjait foglalta el, később az OTP vezérigazgató-helyettese volt, ma saját vállalkozást vezet. Emellett több cég igazgatóságának, felügyelőbizottságának tagja, illetve elnöke, köztük az FHB Jelzálog Nyrt. fb-elnöke, a Mol Energiakereskedő Zrt. igazgatósági elnöke, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nél fb-elnök és a Richter Gedeon Nyrt.nál it-tag.

Az E-Star igazgatósága – amelynek tagja a szintén magyar kötődésű amerikai üzletember, Maximilian N. Teleki, aki vélhetően a kapocs volt az E-Star és Pataki között – negyedévente tart üléseket, így Patakinak és Lantosnak az operatív munkában vélhetően nem kell szerepet vállalnia. A volt New York-i kormányzó így várhatóan évente négyszer látogat majd Magyarországra az E-Star igazgatósági üléseire, az első ilyen alkalom vélhetően idén novemberben lesz (a kibővült igazgatóság várhatóan a közgyűlés utáni hetekben tartja első ülését). Tudomásunk szerint az igazgatósági tagok havi 800 000 forint körüli juttatást kapnak.

Az E-Star - korábban RFV Nyrt - elsősorban megújuló, energiahatékonyságot javító projektekkel foglalkozik, jellemzően saját finanszírozással bonyolítja le a fejlesztéseket. Ügyfeleik túlnyomó többsége önkormányzati intézmény. A céget Soós Csaba és Makra József alapította 2000-ben, 2009-re 32 hőenergia és 12 közvilágítási projektet valósítottak meg, és 231 intézményben építettek hőellátási rendszereket.

Az E-Star Nyrt. törzsrészvényeit 2007. május 29-én vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT), majd 2009 júliusában újabb nyilvános, másodlagos részvénykibocsátással további, mintegy 4 millió euró értékű, összesen 400 000 darab törzsrészvényt hoztak forgalomba. A tranzakcióval a közkézhányad közel 38 százalékra nőtt, jelenleg 47 százalék közelében van. Az Opten céginformációs portál szerint tavaly 3 milliárd feletti árbevételt könyvelt el, adózás előtti eredménye 1 milliárd forint volt.