17 milliós bírság a Sparnak

2011.10.14. 13:53

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 16,84 millió forintos bírságot szabott ki a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-re, mert a vállalkozás a versenyhivatal szerint több kérdésére hiányosan szolgáltatott adatot.

A versenyhivatal 2010. május 6-án indított eljárást, a gyanú szerint a cég visszaélt a piaci erejével, amikor a beszállítóira kereskedelem-szervezési, illetve infrastruktúra-fejlesztési díjakat vetett ki.

Az eljárás során a GVH adatszolgáltatásra kötelezte a Spart, amelynek azonban a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget, olvasható a közleményben.

A versenyhivatal szerint a cég ezzel a magatartással akadályozza a valós tények feltárását, és ezzel az eljárás is elhúzódott. A hiányos adatszolgáltatás miatt az eljárás lefolytatásához nélkülözhetetlenül szükséges adatok, információk nem álltak teljes körűen a GVH rendelkezésre, így azok beszerzése miatt további eljárást indított a hivatal. Ennek keretében a vizsgáló 16,84 millió forintos eljárási bírságot szabott ki , majd előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Spar bicskei székhelyén.