Durván drágul a kötelező

2011.10.14. 09:54

A 2012-es adócsomagról kiszivárgott hírek szerint a kormány a baleseti adót egységesen a kgfb-díjak 30 százalékában állapítja meg. A kotelezo.hu szakportál álláspontja szerint mindez alapvetően felforgatja majd az autós biztosítás piacát, mivel az átlagdíj a tavalyi nagyon alacsony díjszintet figyelembe véve is átlagosan több mint ötezer forinttal emelkedne. A megnövekedett díjakat látva a tavalyi szintnél több autós kalkulál majd díjat, megpróbálva valamennyit megspórolni az új adón.

„A kiszivárgott információk már nem a vétkes autósok új terhéről, hanem egy egységesen a piacra terített adóról szólnak – magyarázza Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője.

"A díjemelés tehát minden autóst érinteni fog, a kérdés csupán az, hogy a biztosítók mekkora mértékben tudják és akarják majd a korábban kárt okozó sofőrökre hárítani a pótlólagos díjtömeget. Ezt úgy tudják megoldani, hogy tovább növelik az egyes bónusz-malusz kategóriák díjai között már ma is fennálló akár két-háromszoros különbséget” – állítja Lantos.

Az újonnan bevezetendő adóval a tavalyi kampányban tapasztalt 17 ezerről várhatóan egy csapásra 22 ezer forint fölé ugrik a biztosítást váltók átlagos díjszintje. Ha azonban a biztosítók eleve díjemelést terveztek, ez a mérték még nagyobb lehet.

„Az átlagautós mindebből persze elsősorban azt fogja tapasztalni, hogy biztosítója jelentősen magasabb díjat ajánl neki a tavalyinál. Ezért aki teheti, megtakarítás reményében biztosan kalkulál majd, ezért az idei váltók száma könnyen meghaladhatja a tavalyit, dacára annak, hogy évről évre több százezerrel kevesebb az év végén lejáró kötelező biztosítások száma” – ad előrejelzést Lantos Lóránt.

A portál közelmúltban végzett felmérése szerint egy év alatt jelentősen nőtt az autósok árérzékenysége: ma már 74 százalékuk lenne hajlandó évi ötezer forint alatti megtakarításért is új kötelezőt kötni. Ez az érték 12 százalékponttal magasabb a tavalyi évben mért adatnál.

 Baleseti adó várható átlagos mértéke (forrás: biztositas.hu)
 Gépjármű kategóriák  Adó éves mértéke (Ft)
Személygépkocsik 7200
Szgk utánfutó, lakókocsi 630
Segédmotoros kerékpár 960
Motorkerékpár 2790
Kishaszongépjármű 2 t alatt 14 700
Tehergépkocsik 2-6 t 30 000
Tehergépkocsik > 6 t 36 900
Autóbuszok 45 000
Vontató 84 000
Pótkocsi 1110
Motorkerékpár-utánfutó 630
Mezőgazdasági vontató 3600
Lassú jármű (mezőgazdasági) 2940
Munkagép (mezőgazdasági) 2940