Így adózunk 2012-ben

2011.10.14. 18:17
Az szja nem lesz egykulcsos, a kávé megússza a chipsadót, a gyümölcsös sör nem. Jön a kötelező biztosítást drágító baleseti adó. Emelkedik több illeték, a válóperé 30 000 forintra, míg egy bírósági peres eljárásé akár másfél millió forint is lehet. A dízel adókedvezménye a tervezettnél kevésbé nő.

A nemzetgazdasági tárca péntek délután közzétette a parlament honlapján a 2012-es adószabályokra vonatkozó törvényjavaslatot (pdf). Az indoklásokkal együtt 240 oldalas előterjesztés számos jelenlegi adószabályt ír felül, ezek egy részét a már korábban kiszivárgott hírekben szereplő módon, de vannak új elemek is.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadózást érintő részek lényegében megegyeznek a korábbi bejelentésekkel, vagyis jövőre még nem vezetik be a ténylegesen egykulcsos szja-rendszert: csak évi 2 millió 424 ezer forint alatt vezetik ki az adóalap-kiegészítést, az efölötti részre 27 százalékos adóalap-kiegészítés vonatkozik. Az adójóváírás intézményét megszüntetik.

A javaslat pontosítja a családi kedvezmény szabályait is, ezentúl egyértelműen csak azok a személyek lesznek kizárva a jogosultak közül, akik a családi pótlékot vagyonkezelői joggal felruházott gyámként vagy vagyonkezelő eseti gondnokként intézetben, gyermekotthonban nevelt gyermekre tekintettel kapják.

Adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándékok juttatása. A juttatás értékének 1,19-szeresét 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli.

Az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt kap a Széchenyi Pihenő Kártyán adható béren kívüli juttatás, csökken, illetve átalakul az étkezési utalványok formájában megvalósuló szabályozás. A meleg-étkezés igénybevétele a jövőben a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás kártyájának segítségével történhet, hideg utalványok csak kisebb összegben adhatók.

Illetékek

Egységesítik az ingatlanforgalmazók és az ingatlanok pénzügyi lízingjét végző cégek kedvezményes illetékének feltételeit.

A járművásárlás illetéke a motorteljesítménytől és a jármű korától függ majd, az alábbiak szerint alakul:

Jármű adatai 0-3 év 4-8 év 8 év fölött
0-40 kW 600 Ft/kW 480 Ft/kW 300 Ft/kW
41-80 kW 720 Ft/kW 600 Ft/kW 480 Ft/kW
81-120 kW 900 Ft/kW 720 Ft/kW 600 Ft/kW
120 fölött 1200 Ft/kW 900 Ft/kW 720 Ft/kW

Az igazgatási illeték 2200 forintról 3000 forintra nő. A peres eljárás illetéke 10 000 és 1 500 000 forint közé változik. A válóper, valamint a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárás illetéke 30 000 forint lesz.

Felgyorsul az ingatlanszerzési illeték kivetése: az ingatlan megszerzéséről az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot.

Chipsadó

Átírják a chipsadóként emlegetett népegészségügyi termékadó szabályait is. Eddigi azok az üdítőitalok és az előrecsomagolt cukrozott készítmények voltak adókötelesek, amelyek esetén a termék hozzáadott cukortartalma meghalad egy bizonyos értéket (üdítőital esetén 8 gramm/100 milliliter, cukrozott készítmény esetén 25 gramm/100 gramm). Problémát jelentett azonban a vámhatóság és az adózó számára a hozzáadott cukortartalom meghatározása, ha a terméknek van olyan összetevője, amely alapján saját cukortartalommal rendelkezik (gyümölcstartalmú italok, sütemények). Ezért a javaslat akként változtatja az üdítőitalok és a cukrozott készítmények fogalmát, hogy az adókötelezettség feltételének csak azt kell tekinteni, hogy a termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot.

Az eddigi szabályozás szerint csak a 25 százaléknál nagyobb gyümölcshányadot tartalmazó italok, sűrítmények, nektárok, gyümölcslevek nem tartoznak az adó hatálya alá. A javaslat ezt kibővíti a legalább 25 százalék zöldséghányadot tartalmazó italokra is. Az iromány módosítja az energiaital fogalmát is. A jelenlegi 8 százalékos cukortartalomra vonatkozó korlátot eltörli, rögzíti, hogy a termék akkor adóköteles, ha koffeint és taurint tartalmaz. A javaslat szerint adókötelessé válnak az ízesített sörök és a long drinkek is. Ezeket az indoklás szerint azért adóztatnák, mert jelentős mértékben tartalmaz cukrot, másrészt „üdítőital jellegére tekintettel a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.”

Az üdítőitalok adómértéke 5 Ft/literről 7 Ft/literre, a cukrozott készítmények adómértéke 100 Ft/kg-ról 150 Ft/kg-ra, a sós snackek és az ételízesítők adómértéke 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra változik. Az ízesített sörök adómértéke és az alkoholos frissítők adómértéke azonos 20 Ft/liter lesz. A chipsadót kiegészítik a baleseti adóval, amelynek a javaslat értelmében 30 százalék lenne a mértéke.

A chipsadó összegét az eredeti elképzelés szerint csökkentenék volna, ha az előző adóévhez képest az adóalany növeli foglalkoztatottak létszámát (2 millió Ft/többletfoglalkoztatott). "Ez az adóelőny ugyanakkor egyfelől rendszeridegen egy forgalmi adóban, másfelől pedig az adóelőny engedélyezett állami támogatásként való elfogadása erősen kétséges. Ezért a javaslat előirányozza a még hatályba nem lépett adókedvezmény hatályon kívül helyezését" - áll a pénteken benyújtott irományban.

Jövedéki adó

A kereskedelmi gázolaj adókedvezményét kisebb mértékben növelik: januártól a dízelt üzleti célból tankolók literenként 17 forintot igényelhetnek vissza, holott az eredeti tervben 19,5 forint szerepelt.

A törvényjavaslat szerint a magánszemélyek által saját fogyasztásra készített sör, bor és pezsgő előállítása nem minősül jövedéki termék belföldi előállításának, így ez a tevékenység mentesül az adóraktári kötelezettség alól.

Évente háztartásonként 1000 liter sört lehet főzni adómentesen, feltéve, hogy azt nem értékesítik. A sör előállítására alkalmas főzőüstöt és komlóforraló üstöt viszont csak vámhatósági engedéllyel lehet majd birtokolni. A kisüzemi sörfőzdék adminisztrációs terheit enyhítik. Szintén adómentes lesz 1000 liternyi saját fogyasztásra szánt gyümölcsbor és évi 1000 liter pezsgő előállítása.

A korábbi visszaélések miatt szűkíti azt a lehetőséget, hogy a bejegyzett kereskedők az adó megfizetése nélkül hozhassanak be a jövedéki biztosíték összegét többszörösen meghaladó mennyiségben jövedéki termékeket.

Januártól piacokon, vásárokon is értékesíthetők lesznek az adózott, zárjeggyel ellátott bér- és magánfőzött, gyümölcspárlatnak minősülő tömény italok.

Áfa

Ahogyan már tudni lehetett, az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 százalékra nő, így a bruttó árban megjelenő áfatartalom 20-ról 21,26 százalékra változik. Az adómérték kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket február 29-ig kell átállítani, az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell a bizonylatadási kötelezettséget teljesíteni.

Társasági adózás

A társasági adóról és osztalékadóról szóló szabályozásban megjelenik többek között az adomány és a bejelentett immateriális jószág fogalma. Ez utóbbi az adóhatóságnak a szerzéstől számított hatvan napon belül bejelentett, jogdíjbevételre jogosító javait jelenti, ennek majdani eladása csökkenti majd a társasági adó alapján.

Az egyszerűsítés jegyében módosítják a bejelentett részesedés fogalmát, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen bejelenteniük, ha egy cégben a százalékos részesedésük nem nő, csak annak az értéke. Újradefiniálják az osztalékot, hogy a meghatározás megfeleljen az Európai Unió egységes jogértelmezési gyakorlatának.