Távozik Matolcsy mellől Kármán András

2011.10.14. 15:38 Módosítva: 2011.10.14. 16:42

Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár távozik a Nemzetgazdasági Minisztériumból – tudta meg a hvg.hu több forrásból. A lap információi szerint Kármán távozását már pénteken be is jelentik. Az NGM nemrég tette közzé, hogy ma nyilvánosságra hozzák a parlament honlapján a 2012-es adószabályok tervezét.

SZT 3540
Fotó: Szémann Tamás

Megkerestük az államtitkár, aki, mint fogalmazott, kormánytisztviselőként nem nyilatkozhat, csupán annyit mondott, hogy a hírrel kapcsoltban hamarosan közlemény jelenik meg, a hivatalos kommunikáció pedig Szijjártó Péter hatáskörébe tartozik.

A miniszterelnök szóviviője közölte: december 1-jétől Kármán András tölti be az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóságában a Magyarországnak járó helyettes igazgatói posztot, májustól pedig az EBRD egyik igazgatója lesz.

A múlt héten a Népszabadság írt arról, hogy hazatért Urbán László, az EBRD igazgatóságának magyar tagja. Urbán László tavaly márciusban került be az EBRD igazgatóságába, ahol a magyar, a horvát, a szlovák és a cseh országcsoport igazgatóhelyettesi feladatait látta el. A EBRD-nél az országcsoportot jelenleg a cseh Klara Krol képviseli. A cseh mandátum jövő májusig szól, akkortól veszi át a feladatot Kármán.

Kármán András a 2010-es kormányalakításkor a Magyar Nemzeti Bankból érkezett a gazdaságpolitikai tervezését és adópolitikáért felelős tárcához. A jegybanknál korábban tizenhárom évet töltött el, pénzügyi elemzési igazgatóból lett államtitkár. A helyzetét sajátossá tette, hogy a kormány és az MNB viszonya az elmúlt egy évben konfliktusokkal teli volt.

A minisztérium belső ügyeit ismerők ettől függetlenül is a kezdetektől kakukktojásként emlegették, mondván, sokkal inkább liberális, piacbarát gazdaságpolitikát képvisel, mint maga a minisztérium. Az NGM ugyanakkor korábban cáfolta, hogy a miniszter és államtitkára között bármilyen koncepcionális nézetkülönbség lenne, őt nevezték ki a bankok hitelezési gyakorlatát vizsgáló Otthonvédelmi Monitoring Bizottság elnökévé is.

A múlt év végén már hallani lehetett arról, hogy Kármán távozik az NGM-ből, akkor azonban alaptalannak bizonyultak ezek a feltevések. Sőt, az idei első félévben, a magyar EU-elnökség idején Kármán volt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin felügyelete alatt álló munkacsoport vezetője.

A portfolio.hu idézi Timothy Ash, az RBS londoni elemzőnek a hírre küldött gyorskommentárját is, amelyben azt írta, hogy Kármán távozása jelentős csapás az Orbán-kormány számára, mivel az államtitkár elismert tagja volt a gazdaságpolitikát alakító csapatnak, illetve megfogalmazása szerint az "agya/kidolgozója" volt a kormány gazdasági reformprogramjának.