A hét, amikor Orbán Viktor meglepődött

Ez történt a gazdaságban az év 41. hetében

2011.10.15. 09:23
Visszatér az otthonteremtési programba a szocpol és kamattámogatott lakáshitel, de nem úgy, mint régen. Az IMF itt van, de nem hitel miatt. Egy államtitkárt veszített Matolcsy, új adótervet és kritikus számvevőket kapott az ország. Orbán Viktor meglepődött azon, amit másfél éve tudhatna. A görögmentésbe belebukott a szlovák kormány. Bolti és bankbírságok, gyárbezárás, toplisták – ez volt a hét a gazdaságban.

Az Állami Számvevőszék elnöke, a tavaly tavasszal még a Fidesz parlamenti képviselőjének választott Domokos László nemrég a Költségvetési Tanács ülésén rábólintott a kormány által elfogadott 2012-es költségvetési törvényjavaslatra.

Az Állami Számvevőszék most pénteken közzétette ugyanerről a törvényjavaslatról a szakmai véleményét, amely gyakorlatilag ízekre szedte az előterjesztést. Az ÁSZ több ponton megalapozatlannak tartja a kormány számításait, amely kifogásolja, hogy egyes adatok eltérnek a különböző törvényhelyeken, amely hiányolja a háttérszámításokat, és amely szóvá teszi, hogy a Széll-tervben a jövő évre előirányzott 550 milliárd forintos költségvetési megtakarításból 388 milliárd forintról „megalapozottság hiányában” nem is lehet véleményt mondani.

A jelentést egyébként Domokos László ismertette.

A költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanságokat egyébként nemcsak Domokos érzi, érezheti.

Hanem például Matolcsy György is, aki egy eheti lapértesülés szerint még csak most egyeztet a tárcákkal arról, hogyan teljesíthetők a 2012-es célok (a minisztériumi szerint ez így természetes).

Vagy például maga Orbán Viktor is, aki egy pénteki rádióinterjúban adott hangot a megdöbbenésének, hogy a Magyar Nemzeti Banknak több mint 100 milliárd forint vesztesége van, „amit az emberekkel akar pótoltatni". A jegybank aznap délután nyilatkozatot adott ki, amelyben közölték, hogy már másfél éve tájékoztatják rendszeresen a kormányt és a nyilvánosságot erről. Az MNB felidézte azt is: Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke is szóvá tette, hogy a jövő évi büdzséből hiányzik a jegybank idei évre várható vesztesége miatti állami tartalékfeltöltési kötelezettség kerete.

Szóval a jövő évi költségvetésben máris van egy 388 milliárdos és egy 100 milliárdos bizonytalanság.

Ezek után nem is kellene csodálkozni a híren, hogy a héten Budapestre érkezett az IMF delegációja. A meglepő inkább az – különösen annak fényében, hogy Járai a héten már megemlítette egy új IMF-hitel lehetőségét –, hogy nem hitelügyben jöttek, hanem tanácsot adni, lapinformációk szerint az önkormányzati rendszer átalakításáról tárgyaltak a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

A tárcának egyébként sűrű hete volt. Matolcsy György szerdán ismertette a megújított kormányzati otthonteremtési programot – amit lapunk már hétfőn nyilvánosságra hozott –, amely értelmében visszatér a szocpol és a kamattámogatott lakáshitel, de mindkettő a korábbinál szigorúbb feltételekkel, így azokat várhatóan csak évi néhány ezer család tudja igénybe venni. Az NGM emellett a héten közzétette a NAV-törvény módosításának tervét – a jogszabály szélesíti a pénzügyőrök és pénzügyi, ismertebb nevükön adónyomozók hatáskörét –, majd péntekre elkészítette a legújabb, 240 oldalas adó-salátatörvény tervét, valamint a 2012-es költségvetést megalapozni hivatott törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, ez utóbbi egyebek mellett örökre befagyasztaná a nyugdíjak reálértékét és központosítaná a bírságbeszedést.

Az adószabályok részben a korábban már bejelentett módon változnak, így nő az áfakulcs, szigorodnak a társasági adó és a chipsadó szabályai, és azt is tudni lehetett, hogy jön a baleseti adó. Ez utóbbi már tartogatott meglepetéseket: kiderült, hogy a kormány az átlagos kötelező biztosítás értékének 30 százalékára rúgó adót vetne ki, miáltal a jövő évi kötelezők a tervezett enyhe csökkentés helyett jelentősen drágulni fognak. Egy személyautó átlagosan öt-hétezer forinttal fizet többet, egy teherautó vagy egy busz baleseti adója több tízezer forint is lehet az alkuszcégek első gyorsbecslései szerint. Szintén újdonság, hogy emelkedik több illeték és gyorsul az ingatlanszerzési illeték megállapítása is, viszont adómentesen főzhetünk magunknak napi ötkorsónyi – évi 1000 liternyi – sört, és adómentes lesz a gyümölcsbor és pezsgő házi előállítása is ugyaneddig a mennyiségi határig.

Szintén az NGM-et érintő hír, hogy távozik a tárcától Kármán András adóügyi államtitkár, aki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz (EBRD) igazol: decembertől az igazgatóság tagja, májustól a bank egyik igazgatója lesz.

   41. heti záró  40. heti záró
BUX 17 449 16 289
OTP 3489 3154
Mol 17 040 15 800
Richter 35 700 32 200
Magyar Telekom 501 519

A világgazdaságban is mozgalmas hét volt a mostani: miután Merkel és Sarkozy megállapodott arról, hogyan mentik meg az eurót, erősödésnek indultak az értékpapírpiacok, a forint euróban számolt árfolyama a hetek óta nem látott 290-es szint közvetlen közelébe erősödött. (A tartósan gyenge forint, mint megírtuk, szintén komoly kockázati tényező a 2012-es költségvetésben, a büdzsét ugyanis 268 forintos euróval számolták.)

Nem mindenkinek ment ugyanakkor egykönnyen a mentés: a pozsonyi kormány például belebukott abba, hogy megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a görögmentést, és azt, hogy ebben Szlovákiának milyen szerepet kell vállalnia (igaz, egy második szavazáson Szlovákia is áldását adta, utolsóként az eurózónában, az EFSF bővítésére).

Az európai – és részben hazai – gazdasági hírek főszereplői emellett a héten a bankok voltak. Bankot kellett menteniük a görögöknek és a belgáknak, és lényegében mentenie kell magyar bankját az osztrák Erstének is, a mentés egy 600 millió eurós feltőkésítés lesz; a szintén osztrák Raiffeisen ugyancsak jelentős tartalékképzésre készül a nehéz magyar helyzete miatt, és be is szólt az országnak.

A CIB ellen közérdekű per indult, anyabankját leminősítették – akárcsak Spanyolországot –, a Volksbankot megbüntették a botrányos végtörlesztési űrlapja miatt, és betiltották az Erste ilyen célú nyomtatványát is (a végtörlesztési törvényt egyébként máris át kellett írnia a parlamentnek, emellett a törvény máris kamatlefaragó civil szerveződést szült). A bankoknak még egy csapást hozott a hét: az igazgatási feladatok központosítása során az önkormányzatok feladatai mellett a számláik is az államhoz kerülnek

A héten mindezek mellett négymillióra büntették a Tescót, tizenhétmillióra a Spart, a CBA egy üzletéről pedig kiderült, hogy négymilliárdnyi áfát csalhatott el. Szintén a héten derült ki, hogy a csőd szélére sodródott a Taxi 2000 cégcsoport egyik társasága, a Taxi 2000 Zrt., amely ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek. Nem meglepő, de súlyos, 1500 ember állásának elvesztését jelentő hír, hogy bezár a pécsi Elcoteq. A tőzsdén is jegyzett E-Star viszont fejleszt, ezúttal az igazgatóságban, amely tagjává felkérte George Pataki volt kormányzót (hazánk ezzel a gazdasági világsajtóba is bekerült a héten). És végül: megjelentek toplisták, részben a legnagyobb a legnagyobb magyar cégekről, részint a legnagyobb munkaügyi bírságokról – egy érdekesség: mindkét lista élmezőnyében ott a Mol.