Az adósságkezelőtől jöhet Matolcsy új államtitkára

2011.10.17. 13:00

Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kerülhet a minap távozását bejelentett Kármán András helyére a Nemzetgazdasági Minisztériumban – értesült piaci forrásokból a Portfolio. Az ÁKK-nál sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a lap értesülését. Az NGM Sajtóosztálya sem kívánta egyelőre kommentálni a hírt: "amint hivatalos döntés születik az új államtitkár személyéről, a sajtót is tájékoztatni fogjuk" – közölték.

Pleschinger 2010. szeptember 15-i kezdettel lett az ÁKK vezérigazgatója, így amennyiben helyt álló az értesülés, alig több, mint egy év után távozna. Mielőtt az ÁKK-hoz került, korábban több évig a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, a kilencvenes években az OTP Értékpapír Rt.-t vezette. Tagja volt a Medgyessy-kormány első pénzügyminiszterét, László Csabát segítő tőkepiaci tanácsadó testületnek.

Kármán az ÁKK igazgatóságának elnöki tisztségét is betöltötte, így ez a poszt is megüresedik, amelyet nemzetgazdasági minisztériumi államtitkárként várhatóan Pleschinger töltene be.

Kármán András távozásának a híre múlt hét pénteken szivárgott ki. A szakember december 1-jétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóságában a Magyarországnak járó helyettes igazgatói posztot tölti be, májustól pedig az EBRD egyik igazgatója lesz.

Mint azt múlt héten megírtuk, Kármán András a 2010-es kormányalakításkor a Magyar Nemzeti Bankból érkezett a gazdaságpolitikai tervezését és adópolitikáért felelős tárcához. A jegybanknál korábban tizenhárom évet töltött el, pénzügyi elemzési igazgatóból lett államtitkár. A helyzetét sajátossá tette, hogy a kormány és az MNB viszonya az elmúlt egy évben konfliktusokkal teli volt.

A minisztérium belső ügyeit ismerők ettől függetlenül is a kezdetektől kakukktojásként emlegették, mondván, sokkal inkább liberális, piacbarát gazdaságpolitikát képvisel, mint maga a minisztérium. Az NGM ugyanakkor korábban cáfolta, hogy a miniszter és államtitkára között bármilyen koncepcionális nézetkülönbség lenne, őt nevezték ki a bankok hitelezési gyakorlatát vizsgáló Otthonvédelmi Monitoring Bizottság elnökévé is.