Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Bóvlivá minősíthetik Magyarországot

2011.10.17. 13:07
Előnyös lett volna, ha a magyar kormány a hitelminősítői felülvizsgálatok előtt újból együttműködést kezdett volna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózópiaci elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) befektetők számára összeállított napi felzárkózó térségi áttekintésében hétfőn külön elemzés szerepelt Magyarországról. Az elemzés szerzője, Raffaella Tenconi – a Bank of America-Merrill Lynch Kelet-Európáért felelős közgazdásza –szerint a cég azon a véleményen van, hogy az együttműködés felújítása az IMF-fel növelte volna a költségvetési konszolidációs program hitelességét, segítve egyben a költségvetési finanszírozást a következő évben.

"Magas kockázatát látjuk annak, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő a következő hetekben le fogja minősíteni Magyarországot egy fokozattal" – írta a BofA Merrill Lynch Global Research vezető térségi elemzője.

Tenconi az elemzésben azt jósolta, hogy egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service - amely szintén ebben a hónapban vizsgálja felül magyar adósosztályzatait - egyelőre megerősíti a Magyarországra érvényben tartott besorolását és annak negatív kilátását.

A Fitch jövőre léphet

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings esetében a ház annak kockázatát látja, hogy ez a cég ronthatja a magyar osztályzatra jelenleg érvényes stabil kilátást. Raffaella Tenconi szerint a Bank of America-Merrill Lynch nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a Fitch a következő évben BB pluszra - vagyis a befektetésre ajánlott sáv alá - minősíti vissza magyar adósbesorolását, ha Magyarországnak "finanszírozási nehézségei" támadnak.

A Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst.

A magyar besorolásokra az S&P és a Moody's leminősítés lehetőségére utaló negatív, a Fitch stabil kilátást tart érvényben. Ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába.

A Fitch Ratings azonban a nyáron stabilra javította az addigi negatívról a magyar adósbesorolás kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

A Fitch a kilátásjavításhoz fűzött akkori londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetés-politikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch Ratings nyári értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá mérsékelni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.

A Fitch a devizaalapú hitelek végtörlesztéséről minap Londonban ismertetett új elemzésében közölte, hogy megítélése szerint a végtörlesztési program önmagában nem gyakorol Magyarország adósosztályzatára olyan mértékű további nyomást, amely a cég részéről negatív hitelminősítői lépéshez vezetne.

Kérdés, mi lesz a nyugdíjpénzek után

A BofA Merrill Lynch Global Research hétfői becslése szerint a magánnyugdíj-pénztári vagyon átterelése és az IMF-hitelek egy részének előtörlesztése révén az idén valószínűleg 8 százalékponttal csökken a GDP-arányos magyar államadósság-ráta. A cég szerint az utána következő időszak javulása azonban kérdéses, ha a kormányzat nem gyakorol erőteljesebb ellenőrzést a kiadások felett.

Hasonló következtetésre jutottak egy másik nagy befektetési bankcsoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai, akik a minap átfogó előrejelzést állítottak össze az általuk valószínűsített jövő évi és távlati magyarországi költségvetési és adósságfolyamatokról.

A ház szakértői azt jósolták, hogy a GDP-hez mért magyar államadósság-ráta "még bizonyos költségvetési csúszás esetén is" 7 százalékponttal 73 százalékra csökken a jövő év végéig a tavalyi 80 százalékról, amelyen a cég szerint az adósságráta tetőzött.

A JP Morgan elemzőinek várakozása szerint azonban 2012 után már sokkal fokozatosabb lesz az adósságráta mérséklődési üteme, és ehhez is a gazdasági növekedés gyorsulására és/vagy az elsődleges államháztartási egyenleg folyamatos további javulására lesz szükség, miután a mostani nagyütemű csökkentés egyszeri forrásai kimerülnek.

A ház londoni szakértői közölték, hogy az általuk lefuttatott adósságmodell alapján "túl ambiciózusnak" tartják a kormány 2015-re kitűzött 64 százalékos GDP-arányos adósságráta-célját, mivel modellszámításaik alapján ehhez évente 5 százalék körüli gazdasági reálnövekedés kellene a 2013-2015-ös időszakban.

A JP Morgan saját alapeseti forgatókönyve azzal számol, hogy a magyar államadósság-ráta 2016-ban 70 százalék lesz, és 2020-ig 67 százalékra csökken tovább.  • Vennék
  • Hírek