Tombol a válság az építőiparban

2011.10.17. 10:16

Az építőipar teljesítménye 1,6 százalékkal nőtt augusztusban az egy hónappal korábbihoz viszonyítva. Éves összevetésben még mindig jelentős, 12,3 százalékos visszaesést mutat a szektor teljesítménye – derül ki a statisztikai hivatal hétfői közleményéből.

 

Havi szinten utoljára májusban növekedett az építőipar teljesítménye, 6,4 százalékkal, ugyanakkor az egy évvel korábbi teljesítményhez képest még akkor is csökkenést mért a KSH, mint ahogy minden hónapban az elmúlt másfél év folyamán.

Az egy évvel korábbi adathoz viszonyított augusztusi mérséklődésen belül mindkét fő csoport termelése csökkent – az épületek építése 21,5 százalékkal, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján augusztusban az épületek építésének volumene 3 százalékkal, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal magasabb volt a júliusinál.

Augusztusban az épületek építése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – mintegy harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A jelentős csökkenés oka részben az egy évvel korábbi, ipari, kereskedelmi és oktatási épületeken végzett munkák okozta magas bázis volt.

Nem várható javulás

Nem ad sok okot a bizakodásra, hogy az új szerződések számának alakulása alapján nem lehet arra számítani, hogy a közeljövőben meglódulna a szektor teljesítménye: a 2011 augusztusában kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 17,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké jelentősen, 23,0 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások 2011. augusztus végi szerződésállományának volumene a 2010. augusztusihoz képest 37,0 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya több mint kétötödével, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal esett vissza.