Végtörlesztés: az OTP-t vizsgálja a felügyelet

2011.10.17. 16:38
Az OTP Bank kedvezményes feltételű elő- és végtörlesztésnél alkalmazott űrlapját is tanulmányozza a pénzügyi felügyelet. A hitelintézet arról nyilatkoztatja, lényegében kötelezi az ügyfeleket, hogy a kérelmezett részleges vagy teljes előtörlesztést nem más bank kölcsönből teljesítik.

A végtölresztésről szóló, kifogásolt űrlap - korábbi részletek itt - aláírásával az ügyfeleknek vállalniuk kell, hogy a részleges vagy teljes előtörlesztést nem más bank hiteléből teljesítik.

Az OTP Bank az MTI megkeresésére ismertette: az említett nyilatkozat valamennyi banki hitel elő- vagy végtörlesztéséhez kapcsolódik, nem csak a rögzített árfolyamú végtörlesztési eljárás része. (Ezért is tartalmazza az űrlap a részleges előtörlesztésre vonatkozó lehetőséget, a végtörlesztőknek ugyanis ez az opció nem választható, rájuk csak a hitel teljes visszafizetése vagy kiváltása lehetséges).

Az OTP azt mondja, ők valójában ezzel segíteni akartak az ügyfeleknek, hiszen a bank a nyilatkozata alapján biztosítani tudja az alacsonyabb végtörlesztési díjat, ha a végtörlesztés nem hitelből történik. A bank a jogszabályi előírások szerint a végtörlesztést akkor is elvégzi, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot. "Sajnáljuk az esetleges félreértéseket, ezért a bank úgy döntött, hogy kiegészíti a nyilatkozatot" - közölte a hitelintézet.

A felügyelet nem hagyja annyiban

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-nek azt mondta, hogy a felügyelet tanulmányozza az ismertetett űrlapot is.

A PSZÁF ügyféljelzéseket is vizsgál, továbbá, ha egyéb típusú ellenőrzések kapcsán a végtörlesztésre vonatkozóan valamilyen információ a tudomására jut, vagy társhatóságoktól érkezik jelzés, akkor is eljár - mondta.

Nem először

A PSZÁF a múlt héten megtiltotta két banknak is - az Erstének és a Volksbanknak - az általuk alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát, az utóbbira 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott. Mindkét banknál próbavásárlást végzett a PSZÁF. A hitelintézetek módosították az űrlapok felügyelet által kifogásolt tartalmát.

A Volksbanknál alkalmazott nyilatkozat lényege az volt, hogy ha az Alkotmánybíróság a fix árfolyamú végtörlesztésről szóló jogszabályt visszamenőlegesen megsemmisíti, a fogyasztó vállalja, hogy a fix és a piaci árfolyam közti különbözet összegét haladéktalanul megfizeti a banknak.

A PSZÁF hangsúlyozta: a végtörlesztési kérelmeket a pénzügyi szervezet úgy köteles teljesíteni, hogy annak kapcsán a hitelintézeti törvényben meghatározott feltételeken kívül egyéb követelményeket nem támaszthat.

Az Erste Banknál alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap a következő lábjegyzetet tartalmazta: "Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!"

A jogszabály szerint a fogyasztóknak december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére, a törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket - állapította meg a PSZÁF.