Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A héten be kell vallani a chipsadót

2011.10.18. 11:39

Közeleg a népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó bevallási határideje. A havi, illetve a negyedéves áfa-bevallóknak október 20-a a termékadóról szóló törvény által meghatározott adófizetési kötelezettség bevallási határideje, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A közlemény szerint az adókötelezettség üdítőitalra, energiaitalra, előrecsomagolt cukrozott készítményre, sós snackre, ételízesítőre vonatkozik, amennyiben azok előrecsomagolt terméknek minősülnek, a jogszabályban meghatározott vámtarifaszámok alá besorolhatók, illetve az ott leírt feltételeknek megfelelnek, továbbá első belföldi teljesítési helyű értékesítésük megvalósul.

A szeptember 1-jén hatályba lépett törvény a NAV vámszervét jelölte ki a termékadóval kapcsolatos feladatok végrehajtására. Így a bevallások feldolgozására, az adófizetési kötelezettség, illetve egyéb, a jogszabály által meghatározott kötelezettségek betartatására és ellenőrzésére.

A közlemény szerint első alkalommal a havi, illetve negyedéves áfa-bevallásra kötelezetteknek kell eleget tenni bevallási kötelezettségüknek október 20-ig. A bevallást – általános esetben – elektronikus úton kell megtenni. A nyomtatvány és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a www.nav.gov.hu oldalon található meg - áll a közleményben.