A kormány letett az egymillió új munkahelyről

2011.10.18. 08:27

A 2012-es költségvetés mellé csatolt kitekintő 2060-ig tartalmazza a főbb számokat, világosan látszik, hogy a kormány lemondott az egymillió friss munkahelyről, jelenleg azzal számolnak, hogy 400 ezerrel bővülhet a foglalkoztatottak száma 2020-ig.

Miközben tavaly gyakorlatilag azzal számoltak az előrejelzésben, hogy a foglalkoztatottak száma lineárisan nő 3,7 millió főről 4,7 millió főre 2020-ra, addig most mindössze azzal számolnak, hogy 4,2 millió főre tud emelkedni a foglalkoztatottak száma.

Mindehhez azt is hozzáteszik az elemzés készítői, hogy a modell még mindig jelentős foglalkoztatás-bővüléssel számol, és ha ténylegesen sikerül a régió átlagát meghaladó szintet elérni és azt hosszabb távon is fenntartani, akkor a tb-nyugdíjrendszer finanszírozhatósága nem probléma.

A válság elmélyülése mind hazai, mind nemzetközi téren viszont azt jelenti, hogy a 400 ezer fős foglalkoztatás-bővülés is csak nagyon nehezen érhető el a következő 10 évben, annál is inkább mert azok a gazdaságpolitikai lépések, amelyet nagy várakozás előzött meg, nem jártak sikerrel. A foglalkoztatás nem tudott bővülni érdemben, a gazdasági növekedés beindulására is várni kell, miközben a közmunkaprogramok sem lehetnek olyan sikeresek, mint azt elsőre a kormány gondolta.

A munkanélküliség a következő 50 évben magas maradhat, míg korábban arról lehetett olvasni, hogy 6 százalékra visszatérhet hosszabb távon a munkanélküliség, most inkább úgy áll, hogy 7,5 százalékon állandósulhat a munkanélküliek munkaképes korúakhoz viszonyított aránya.