Márk
13 °C
28 °C

Hetvenmilliónyi tartozással vizsgálják az eladósodást

2011.10.18. 16:58 Módosítva: 2011-10-18 17:00:16
Kilenctagú parlamenti albizottság vizsgálja a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget. A szeptember végén alakult testület tagjainak többsége maga is jelentős hitelállománnyal, összesen mintegy hetvenmillió forintnyi tartozással rendelkezik.

Parlamenti albizottság alakult szeptember végén a korábbi elszámoltatási kormánybiztos Papcsák Ferenc vezetésével, hogy megvizsgálja a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodást, megpróbálja feltárni annak okait és az esetleges kormányzati felelősséget. A testületnek, amely kedden kezdte meg működését, kilenc képviselő a tagja, többségük az idei vagyonnyilatkozatok alapján testközelből ismeri a lakossági eladósodás jelenségét.

A kilenc politikusból ugyanis a bevallások adatai szerint ez év elején hatnak volt hivatalos megfogalmazásban "pénzintézettel szemben fennálló tartozása", vagyis valamilyen hitel- vagy kölcsöntörlesztési kötelezettsége (a fideszes Vas Imre, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és az MSZP-s Steiner Pál húzta át a tartozásokról szóló részt a dokumentumban).

 Képviselő neve  Pénzintézettel szemben fennálló tartozás  Megjegyzés
Papcsák Ferenc 25 000 000,-
Vas Imre
Gaudi-Nagy Tamás
Horváth Zsolt 10 000 000,- Hétmilliós lakáshitel, hárommilliós autóhitel
Kozma Péter 6 000 000,-
Molnár Attila 16 000 000,-
Ipkovich György 5 400 000,- Feltüntetett 14 200 CHF tartozást is, ez 240-es árfolyamon 3,4 millió forint
Steiner Pál
Schiffer András 5 433 000,-

Legnagyobb mértékben, mint a táblázatunkból is látható, épp a bizottságot vezető Papcsák Ferenc adósodott el: a vagyonnyilatkozata szerint körülbelül 25 millió forinttal tartozik banknak (meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy csak a folyószámlán és készpénzben tárolt vagyona meghaladja a 40 millió forintot a vagyonnyilatkozat szerint). Azt, hogy ez devizás vagy forintalapú kölcsön-e, nem közölte.

A bizottság tagjai közül csak az MSZP-s Ipkovich György írt részleteket tartozása devizaneméről. Az ő vagyonbevallásából úgy tűnik, hogy 5,4 millió forintnyi forinthitele mellett mai árfolyamon számolva nagyjából 3,4 millió forintnyi frankhitele van – illetve volt ez év elején.

Mint látható, hitelcél szerint bontotta meg kötelezettségeit a fideszes Horváth Zsolt, aki autóvásárlásra és lakásra is vett fel kölcsönt. Devizanemet ő sem közölt, de az elmúlt évek gépjármű-finanszírozási gyakorlatát ismerve nagy meglepetés lenne, ha legalább az autóhitele nem frankos volna.

Pénzbeni megtakarítása – és ez igaz Ipkovichra is – Papcsáktól eltérően nem lenne elég a hitel egy összegben történő kifizetésére. Nem állna ez módjában az ugyancsak fideszes Molnár Attilának, aki szintén nem közölt részleteket 16 milliós tartozásáról, viszont vagyonnyilatkozata szerint semmilyen megtakarítása nincs.

Főként életbiztosításokban lévő pénzeiből vissza tudná fizetni hatmilliós banki kölcsönét a szintén fideszes Kozma Péter – feltéve, hogy az még mindig hatmilliós, ugyanis részletet ő sem közölt a tartozásról –, míg az LMP-s Schiffer András csaknem hatmilliós, szerződés alapján fennálló követelést tud az 5,4 millió forint körüli, szintén nem tisztázott devizanemű tartozásával szembeállítani.

A bizottság hat tagjának a vagyonnyilatkozatok szerint összesen tehát mintegy 70 millió forintnyi banki tartozása volt ez év elején, beleértve Ipkovich frankban közölt tartozását is. Azt nem tudjuk, hogy a hitelek közül mennyi volt frankos, azt viszont igen, hogy ezek forintban számolt értékét a január óta bekövetkezett árfolyamváltozás nagyjából 10 százalékkal növelhette.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft