Kilencszázezren nem tudnak törleszteni

2011.10.18. 12:57
Ismét gyorsuló ütemben nő a Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán lévő magánszemélyek száma - derül ki a friss adatokból. Szeptember végén 896 ezren voltak a BAR-listások, ami 23 ezerrel magasabb szám a június véginél, és csak egy jogszabályi változás miatt marad el egy évvel korábbitól. A változás által nem érintett, élő mulasztással rendelkező BAR-listások száma egy év alatt 13%-kal 832 ezerre nőtt. A mulasztások számának további növekedését a tartósan magas (10,8%-os) munkanélküliség és a tartósan erős (240 forint körüli) frankárfolyam mellett az újabb devizahiteles mentőcsomagok lebegtetése nyomán jelentkező erkölcsi kockázat is okozhatja.

A BISZ Zrt. legfrissebb, június végére vonatkozó adatai szerint jelenleg 896 ezer magánszemély szerepel a BAR-listán, vagyis ennyien vannak azok, akik számára legalább 90 napos, minimálbért meghaladó összegű folyamatos késedelem vagy visszaélés, csalás miatt gyakorlatilag lehetetlen a banki hitelhez jutás.

A lista idén február végén volt a leghosszabb, ekkor 939 ezren szerepeltek a rendszerben, azonban egy jogszabályi változás miatt az egy éven túli lezárt tartozással rendelkezők – mintegy százezer fő – márciusban kikerült belőle. Ha nem történt volna ez a bankok által egyáltalán nem üdvözölt változás, a BAR-listások száma mára valószínűleg meghaladta volna az egymilliót.

Többet mond az élő mulasztással rendelkező magánszemélyek száma, hiszen őket nem érintette a döntés. Ők jelenleg 832 ezren vannak, ami 13%-kal haladja meg az évvel korábbi 736 ezret. Számuk a magyar bankok nem teljesítő hitelarányának második negyedéves növekedéséhez hasonlóan gyorsuló ütemben nő.

Már a nyáron sejteni lehetett, hogy az újabb és újabb csúcsot döntő frankárfolyam miatt az idei év második felében egyre többen csúsznak 90 napon túli késedelembe, így az élő mulasztással rendelkező BAR-listások száma és mulasztásaik darabszáma egyaránt újra gyorsuló ütemben nőni fog.

A svájci jegybank döntésének köszönhetően azóta a frankárfolyam csúcsot döntött, majd alacsonyabb, de a forinthoz képest még mindig tartósan magas szinten stabilizálódott. Emellett a kormány újabb és újabb hiteles mentőcsomagokra vonatkozó ígéretei (a növekvő erkölcsi kockázat miatt) sem tesznek jót a lakossági hitelek fizetési fegyelmének. Amint azonban korábbi cikkünkben rávilágítottunk, a legfontosabb magyarázó változónak a munkanélküliség alakulása tűnik.

A 832 ezer mulasztóra 1,533 millió fennálló mulasztás jutott június végén, ami 17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál, vagyis nőtt az egyszerre több hitelügylet esetében is késedelemmel rendelkezők aránya. A lezárt mulasztások száma ugyanakkor 374 ezerről 142 000-re csökkent, de ez az említett jogszabályi változás következménye, hisz ma már csak a legfeljebb egy éve lezárt ügyletek szerepelnek a rendszerben.