Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Maximálnák a baleseti adót

2011.10.19. 09:06 Módosítva: 2011.10.19. 09:49

Törvénymódosító javaslat maximálná a baleseti adó felső határát annak érdekében, hogy a fuvarozókra rakodó újabb teher ne okozzon áremelkedést az alapvető élelmiszerek piacán. A maximalizálás nélkül 20-120 ezer forinttal növekvő tehergépjármű kötelező biztosítási díjak számos - már eddig is nehéz helyzetben lévő - vállalkozásnak okoznának újabb költségnövekedést - áll a Biztosítás.hu közleményében.

Amennyiben a parlament a jelenlegi tervezetet módosítva 30 ezer forintban állapítaná meg a baleseti adó felső határát, akkor az adóból remélt 27 milliárdos bevétel mindössze 2 milliárd forinttal csökkenne. Bár az adómaximalizálás a várhatóan 7 ezer forintos átlagos adót megfizetni köteles személygépjármű tulajdonosokat közvetlenül biztosan nem érintené, az inflációcsökkentő hatáson keresztül mégis hatással lehet az autótulajdonosok jövő évi költségeire.

A felső korlát bevezetése azért indokolt, mert a kötelező gépjármű felelősségbiztosításra tervezett plusz 30 százalékos balesti adó miatt  újabb jelentős tétellel növekedne a fuvarozókat terhelő költségek köre. A tervezett biztosítási adó, a gázolaj növekvő jövedéki adója és a január elsejével tervezett minimálbér emelés a szállítási költségek újabb jelentős növekedéséhez, ezen keresztül pedig általános áremelkedéshez vezetne.

A 375 ezer magyarországi tehergépjármű kötelező biztosítási díjára január 1-től rárakodó adó a kis és nagyvállalkozásokat egyaránt érintené. Egy 15 autóval rendelkező kisebb budapesti pékség esetében például a biztosítási díjak növekedése 3-400 ezer, míg egy 100 járművel rendelkező kamionflotta esetében 10 millió forint lenne évente.