Tisztára mosták 18 ezer cég múltját

2011.10.20. 10:09
Egy nyáron elfogadott salátatörvény értelmében törölték a nyilvánosan elérhető állami adatbázisokból 18 ezer cég olyan munkaügyi szabálysértéseit, amik kizárták volna őket az állami tenderekből. A nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvény lényegében tehát törölte a cégek büntetésének egy fontos elemét.

Egy nyári törvénymódosítás értelmében augusztus végétől elérhetetlen az a feketelista, ami a hazai vállalatok elmúlt években elkövetett munkaügyi szabálysértéseit tartalmazta. A mintegy 18 ezer cég összesen 25 ezer munkaügyi szabálysértését tartalmazó listát eddig az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség honlapján lehetett elérni. A felügyelőség honlapján most már csak a törlés ténye és magyarázata olvasható.

A törlésről egy, a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett, majd július 19-én kihirdetett salátatörvény egyik paragrafusa rendelkezik (2011. évi CV. törvény 41. paragrafusa). Ennek értelmében a listáról az OMMF-nek augusztus 30-ig a munkaügyi szabálysértések mellett törölnie kellett az összes olyan jogsértéssel kapcsolatos adatot is, ami a cégeket kizárta volna a közbeszerzésekből.

Emellett arról is rendelkezik a szabály, hogy olyan ügyeket sem lehet felvenni az adatbázisba, amelyek a törvény hatályba lépése előtt indultak, így a lista még egy jó darabig üres marad.

A törvény indoklása szerint minderre azért volt szükség, mert megváltoztak a szabályok, és hogy "a vállalkozások az új szabályok és azok megszegésének következményei ismeretében tehessenek eleget az alapvető munkajogi előírásoknak". Arra a kérdésünkre, hogy ez miért indokolta a korábbi jogsértések nyomának törlését, a Nemzetgazdasági Minisztérium cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Amnesztia

Az ítéletek nyilvánosságra hozatala a büntetés részét képezte, és a lista segített az állami szerveknek és a többi vállalkozásnak kiszűrni azokat a cégeket, amelyeknél előfordult szabálysértés.

Mint az OMMF honlapja írja, a lista célja elsősorban az volt, hogy "a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak, valamint a közbeszerzési eljárásoknak való megfelelést a pályázatokat elbíráló, támogatást nyújtó szervezetek ellenőrizhessék".

Mint az Index megtudta, az Felügyelőség belső adatbázisaiban továbbra is rendelkezésre állnak a honlapról törölt adatok, azonban ehhez közvetlenül a tendereket kiíró többi állami szerv nem fér hozzá.

Ugyan a törvény értelmében a pályázatok kiírójának ellenőriznie kell a pályázókat, és egyesével továbbra is kikérhetik az egyes cégekre vonatkozó információkat, azok a teljeskörű nyilvános hozzáférés hiányában "olyanná váltak, mintha nem léteznének a pályázat szempontjából". Azaz a kiírók a törlés után nem alkalmazhatnak olyan feltételeket, amik kizárnák a korábban a listán szereplő cégeket a pályázatból.