Konrád
8 °C
26 °C

Az MVM-é lehet a Déli Áramlat magyar szakasza

2011.10.20. 07:58

Átkerülhet a Magyar Villamos Művekhez (MVM) a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi része a Világgazdaság értesülése szerint.

A lap csütörtöki számában azt írja, hogy a változás mögött közvetlenül az állhat, hogy a Déli Áramlat ügyében előrelépés történt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szeptember 16-i moszkvai megbeszélésén, illetve a Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettessel október 11-én Budapesten tartott tárgyaláson. "Azzal, hogy állami hátszelet kapott a gázimport-beruházás, a projekt listájáról lekerülhet a Magyarország nélküli változat" - olvasható a Világgazdaságban.

Az újság utal arra, hogy az MVM színre lépése nem meglepő annak ismeretében, hogy az ország energiastratégiájának egyik fő eleme az állami villamosipari csoport megerősítése. Az MVM a leánycégein keresztül ellenőrizni fogja az ország gáztőzsdéjét, valamint a gázkereskedelem- és szállítás egy részét is.

A Világgazdaság információi szerint a Déli Áramlat MVM-nek történő átadásáról Fellegi Tamás múlt csütörtökön a Hiltonban tájékoztatta a magyarországi nagykövetségek titkárait. A cikk így folytatódik: "állítólag ott elhangzott az is, hogy a projekt megkapja ugyanazt a kiemelt státust, amelyet a rivális Nabucco már megkapott, és kiosztják az előkészületekkel kapcsolatos feladatokat a minisztériumok között".