Konrád
8 °C
26 °C

Biztosra veszik a görög csődöt az alapkezelők

2011.10.20. 07:46

Görögország nem kerülheti el a csődöt, így véli a BofA Merrill Lynch friss alapkezelői felmérésében részt vevő 199, összesen 570 milliárd dollár befektetéséért felelős alapkezelő szakember 92 százaléka.

Hetven százalék arra számít, hogy a fizetésképtelenség bejelentése már 2012 áprilisa előtt megtörténik. A közelgő csőd ellenére a felmérésben részt vevők kevésbé mutatkoztak pesszimistának a világgazdaság kilátásait illetően, mint egy hónappal ezelőtt.

A válaszadók továbbra is az eurózónás tagállamok fizetőképességét érzik a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak, azonban az ezzel kapcsolatos félelem már csökkenni kezdett, a szeptemberi 68 százalék után már csak 61 százalék nevezte ezt meg első számú kockázati faktornak.

A recessziós félelmek is enyhültek, immár csak a válaszadók negyede vélte úgy, hogy a világgazdaság a következő 12 hónap során recesszióba süllyedhet, ez jelentős csökkenés az előző havi 40 százalékhoz képest.

A felmérés adatai arra utalnak, hogy a befektetők már beáraztak egy rendezett görög csődöt − mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch globális részvénystratégája. A befektetők szerint Európa visszatáncolt a szakadék széléről, azonban a jelek szerint még várakozó állásponton vannak, nem merik magukat elkötelezni az európai és a feltörekvő részvénypiacok irányában − tette hozzá a bankház egy másik szakértője.

Akár be is fektetnének

Az európai félelmek enyhülésével 40 százalékról 7 százalékra esett azok aránya, akik ezt a régiót kívánják leginkább alulsúlyozni portfólióikban, ez kevesebb, mint a Japán által elért 8 százalék. Ugyanakkor jelenleg még 29 százalék alulsúlyozza Európát az egy hónappal korábbi 38 százalék után.

Az Egyesült Királyság megítélése is javult: 12 százalék súlyozza alul a brit részvénypiacot az egy hónappal korábbi 26 százalék után. Bár a hangulat enyhe javulást mutat szeptemberhez képest, a befektetők egyelőre még mindig igen óvatosak. A portfóliók nettó készpénz aránya 5 százalékra emelkedett 4,9 százalékról, ezzel már az alapkezelők 39 százaléka állítja azt, hogy felülsúlyozza a készpénzt a korábbi 36,9 százalékot követően.