130 millió gyűlt össze az államadósság ellen

2011.10.21. 12:22 Módosítva: 2011.10.21. 13:59
Az Összefogás az Államadóság Ellen Alapba október 7-ig befizetett összeg 132 289 563 forint – tájékoztatta a nemzetgazdasági miniszter írásbeli válaszában a jobbikos Nyikos Lászlót, a parlament pénzügyi bizottságának elnökét.

Matolcsy György a parlamenti honlapon elérhető közlésében kitér arra is, hogy az alap javára hét kormánytag és nyolc országgyűlési képviselő adományozott különböző összegeket. Ez azt jelenti, hogy a kormánytagok többsége adományozott már, a képviselőknek viszont csak 2 százaléka gondolta úgy, hogy saját zsebből is beszáll az államadósság elleni – egyelőre igencsak bukásra álló – háborúba.

A kormányfő szóvivője április 6-án jelentette be, hogy a kabinet egy győri társadalmi kezdeményezés mellé állva létrehozta az alapot, amelyet 1 millió forint induló tőkével Rédly Elemér győri katolikus plébános indított. Az ide befizetett összegek a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba kerülnek.

Az elnöki hivatal korábban közölte, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmével járult hozzá az államadósság csökkentéséhez, a Népszabadság pedig egyik július végi cikkében megírta, hogy a vezető politikusok közül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szintén egyhavi fizetését, valamint Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője 16 ezer eurót fizetett be az alapba.