Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Drágább lehet a dízel, mint a benzin

2011.10.22. 18:22
A benzin ára csökkent, a dízelé emelkedett az elmúlt héten a nemzetközi jegyzésekben, így könnyen lehet, hogy szerdán csak dízel ára emelkedik itthon. A jelenlegi, 398 és 395 forintos árak is történelmi csúcsot jelentenek, de az egymás közötti sorrend fordulhat.

Megtorpant a héten a lendület az olajpiacon, a befektetők a hétvégi EU csúcs előtt inkább kivárásra játszottak. A Brent árfolyama azonban magas szinteken stabilizálódott, így a múlt heti átlagos árfolyamhoz képest kisebb emelkedést mutatott.

Az elmúlt egy hetet nézve a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára 2,2%-kal került feljebb, a benzin ára azonban 1,7 százalékkal csökkent.

A forint árfolyama az elbizonytalanodó befektetői környezetben ismét gyengült a dollárhoz képest (azaz a múlt heti 213,4-es átlagár után az utóbbi napokban 216,2-es átlagos érték alakult ki). A benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára így 0,4%-os csökkenést, a gázolajé viszont 3,6%-os emelkedést mutat.

Az árelmozdulásokat látva nagy valószínűség szerint szerdától tovább (újabb csúcsra) emelkedik majd a gázolaj ára, a benzin esetében azonban az ár szinten tartására van legnagyobb esély. Mindezek hatására az autósok ismét drágábban tankolhatják majd a dízelt, mint a benzint.

Legutóbb szerdán emelkedett az üzemanyagok ára, bruttó 2 forinttal a benzin, 3 forinttal a gázolaj ára. Az emeléssel a benzin átlagára 398 forintra, a gázolajé 395 forintra nőtt, ez mindkettő esetében történelmi csúcsot jelent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?