Becsődölt az Electro World

2011.10.24. 15:35
Felszámolási eljárást indítottak az Electro World Magyarország Kft. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A társaság 2001-ben indult működése alatt egyszer sem volt nyereséges, vesztesége minden évben meghaladta az egymilliárd forintot.

Nem sikerült csődvédelembe menekülni az áruházait sorra bezáró Electro World Magyarország (EWM) Kft.-nek, a társaság ellen a Pest Megyei Bíróság megindította a felszámolási eljárást, írja a Gazdaság.hu. Korábban a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a csődvédelem elkerülhetetlen, és van olyan üzleti partnere a cégnek, amelynek támogatásával jelentős ingatlanbiztosítékot tudnak felajánlani a finanszírozó banknak.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint idén bírósági, illetve közjegyzői kezdeményezés nyomán hét végrehajtás indult az EWM ellen. A cég illetékesei kétszer kíséreltek meg csődvédelembe menekíteni a társaságot, de mindkétszer lezárták az eljárást. A társaság alkalmazotti létszáma az idén júniusi 332-ről júliusra 1 főre csökkent.

Az EWM 2001 júniusában 3 millió forint jegyzett tőkével alakult Intercede (Hungary) Kft. néven, amit fél év után Electro World Magyarország Kft.-re változtattak. Három hónap múltán ezt 801 millió forintra emelték, majd további bő hét hónap után 1,275 milliárd forinta nőtt. Ezután nyolc év alatt két lépésben – 2002. május elején először valamivel több mint 2,058 milliárdra, majd 2009. április végén csaknem 4,059 milliárd forintra – több mint háromszorosára emelkedett a jegyzett tőke.

A társaság működése során sohasem termelt nyereséget, árbevétele 2008-ig folyamatosan bővült, abban az évben meghaladta a 20 milliárd forintot, utána viszont mélyrepülésre váltott, tavalyi forgalma alig érte el a 10 milliárd forintot. A cég masszívan veszteséget termelt, vesztesége rendre meghaladta az egymilliárd forintot, de 2009-ben már 3,7 milliárd forintra rúgott. A negatív eredményt 2010-re sikerült konszolidálni, a tavalyi évet így 1,2 milliárdos mínusszal zárták.

DFIMA20021121010

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három alkalommal – 2003 februárjában, 2005 augusztusában és 2008 márciusában – hozott elmarasztaló határozatot a társasággal szemben, közülük két ízben a fogyasztók megtévesztése miatt. Az Opten az egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá kerülésének valószínűsége alapján kiemelten kockázatos kategóriába sorolja a céget.

A cég vezetője jelenleg Nagy Károly András, tulajdonosai az amerikai Monumental Enterprises Inc., a ciprusi EW Electro Retail Limited, valamint a szentendrei székhelyű NTP Elektroweb Kft. Ez utóbbi két magánszemély, Tamás Péter József és Tóth János kezében van.

Tavaly, illetve tavalyelőtt egy sor leánycéget alapított az EWM, minden áruházra külön egyet-egyet, továbbá tevékenységek szerint is alakultak társaságok. A húsz működő társaság többsége ellen idén végrehajtást indítottak.

A már 2009 nyarán létrehozott Electro World Dél-Buda Kft. ellen ez év október 18-án felszámolási eljárás indult. Ugyancsak felszámolási eljárást kezdeményeztek az Electro World Miskolc Kft. ellen, ezt október 19-én tették közzé, miután a társaság ellen 2011 márciusának és augusztusának végén is végrehajtási eljárást rendelt el az adóhivatal, illetve a bíróság. A társaság 2010-es és 2008-as pénzügyi adatai nem találhatók meg az Opten cégnyilvántartásában, 2009-ben 737,6 millió forint árbevétel mellett 90,85 millió forint adózott veszteséget hozott össze.