Egyre rosszabb magyar jövőt várnak

2011.10.24. 06:56
Az egy hónappal korábbihoz képest jóval pesszimistábbá váltak a magyar gazdasággal foglalkozó elemzők. A jövő évi konszenzus is rosszabb, mint a kormány várakozása. Néhány londoni elemző szerint egyre nagyobb vita lehet a kamatemelésről a monetáris tanácson belül.

Egy hónap alatt a felére csökkent a 2012-es GDP növekedésére vonatkozó elemzői konszenzus, míg az inflációra vonatkozó előrejelzés a harmadával feljebb szaladt − derült ki a Reuters októberi felméréséből. Így a nemzetközi konjunktúra romlása nyomán idén a piac már csak másfél százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon, szemben a szeptemberi 1,7 százalékos várakozással, írja a Napi Gazdaság.

Az igazi pofont azonban a 2012-es prognózis jelenti: amíg a kormány a jövő évi büdzsét − amelynek szerdán kezdődik az általános vitája a parlamentben − 1,5 százalékos GDP-bővüléssel tervezi, addig a piaci átlag már csupán 0,8 százalék a szeptemberi 1,6 százalék után. Ráadásul egyre több a 0−1 százalékos sávba eső becslés (az MNB jelenleg 0,6 százalékra számít).

Az árak becsült alakulásába pedig egyre jobban beárazódik a tervezett adóintézkedések hatása: 2012 egészére szeptemberben még csupán 3,3 százalék volt a piaci konszenzus, októberben viszont 4,5 százalékra ugrott.

Így a Reuters-konszenzus magasabb a büdzsében szereplő 4,2 százaléknál, de elmarad a jegybank által várt 4,9 százaléktól. Hasonlóan nagy a jövő decemberi év/év rátára vonatkozó ugrás: 3,1 százalékról 4,1 százalékra. Az MNB keddi kamatdöntő ülésétől mind a 23 válaszadó elemző a hatszázalékos kamatszint tartását várja.

Ehhez hasonló várakozást fogalmazott meg az MTI-Eco által idézett londoni elemzők többsége is. A Bank of America−Merrill Lynch szakértői szerint azonban ahogy nő az euróövezeti "járványkockázat" és az MNB inflációs előrejelzése, egyre hevesebb vita várható a kamatemelésről.

Ezzel szemben a Barclays Capital elemzői pénteki előrejelzésükben azt írták, hogy amikor a közelmúltban Budapesten tárgyaltak, az MNB illetékeseinek határozottan az volt az álláspontjuk, hogy a forint jelenlegi gyengesége "nem jelenti 2008 októberének megismétlődését" (amikor 3 százalékpontos rendkívüli emelésre kényszerült az MNB). A Morgan Stanley stratégái is úgy vélik, hogy a piacok túlbecsülik egy forintvédő célú, rövid időn belül bekövetkező MNB-kamatemelés esélyét.

Prognózis (éves változás, %)
 
2011 2012
GDP 1,5 0,8
Infláció 3,85 4,45
Ipari termelés 5,2 4,7
Áht egyenlege (ESA, GDP %-a) 1,5 -3,0
Forrás: Reuters