Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Fellegi 24-26 milliárd eurós Nabuccóról beszélt

2011.10.24. 14:50

Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Nabucco gázvezeték-beruházás mellett, amelynek azonban megvannak a problémái - idézi az MTI Fellegi Tamás fejlesztési minisztert.

A nemzeti fejlesztési miniszter, aki egy közös brit-magyar szervezésű, a megújuló energiák támogatásával és az alacsony széndioxid-kibocsátású beruházásokkal foglakozó szakkonferenciára érkezett a brit fővárosba, a rendezvény előtt magyar és külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján a Nabucco-beruházás problémái között említette, hogy egyelőre nem ismert a végső költség. A teljes beruházási költség 7 milliárd euró körüli szintről indult, most azonban "a nagyon derűlátó forgatókönyv is" 24-26 milliárd euró körüli összegről szól - mondta a magyar szakminiszter.

A magyar gazdaság várható növekedési pályájára vonatkozó újságírói kérdésre Fellegi Tamás kijelentette: ha a külső helyzet nem romlik jelentősen tovább, a magyar kormány szerint a 1,5 százalékos jövő évi növekedési várakozás reálisnak bizonyulhat.

Az elmúlt két hétben már voltak hasonló jellegű, a Nabucco projekt jelentős drágulását előrevetítő nyilatkozatok, azonban azok kisebb költségekkel számoltak. Az unió energiaügyi biztosa 10 és 14 milliárd euró közötti összegről számolt be, míg török források duplázódást, tehát kb. 16 milliárd eurós költséget sejttettek.