Nem akarja a magyar a fix törlesztőt

2011.10.24. 07:24 Módosítva: 2011.10.24. 07:39

Mérsékelt az érdeklődés a devizahitelek törlesztő részleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt. A húsz hétig nyitva álló lehetőség első felében az érintettek alig több mint 3 ezreléke kérelmezte ezt a lehetőséget – írta a Világgazdaság hétfőn a nagyobb bankok adatai alapján.

A devizaalapú jelzáloghitellel tartozó magánszemélyek augusztus 12-től az év végéig 99 munkanapon igényelhetik hiteleik törlesztő részletének fix árfolyamon történő átváltását, ennek az időszaknak a múlt hét csütörtökéig terjedő első felében kilenc jelentős banknál kevesebb mint 3100-an kérték az árfolyamrögzítést, ami a csaknem 950 ezer érintett kevesebb mint 3,3 ezreléke.

Mivel a kilenc bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét, és erősen lanyhuló érdeklődésről számoltak be, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma várhatóan az érintettek egy százalékát sem teszi majd ki.

A Világgazdaságnak több banknál azt mondták, hogy bár korábban sem volt hatalmas az érdeklődés az árfolyamgát iránt, a végtörlesztés bevezetése óta érzékelhetően tovább csökkent, míg más bankoknál úgy vélik, e két lehetőség más-más ügyfélkörnek kínál megoldást, ezért nem ilyen egyértelmű az összefüggés.