Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Fellegi: Kína már vett magyar állampapírt

2011.10.24. 14:19

A korábbi megbeszélések alapján a közelmúltban Kína már végrehajtott forint és devizaalapú magyar államkötvény vásárlást - jelezte egy londoni sajtótájékoztató keretében a Reuters tudósítása szerint Fellegi Tamás - írja a Portfolio. A nemzeti fejlesztési miniszter ezzel arra a kínai miniszterelnök által tett kijelentésre utalt, amikor júniusban Ven Csia-pao azt ígérte, az ázsiai óriásgazdaság fog majd "bizonyos mennyiségű" magyar államkötvényt venni.

Fellegi szavai szerint az kifejezetten pozitív Magyarország számára, hogy Kína forintban denominált kötvényeket is vett, de sem összegről, sem egyéb jellemzőről nem beszélt.

A miniszter tájékoztatása szerint a közelmúltban Washingtonban, az IMF egyik találkozója keretében találkozott a kínai jegybankelnökkel és novemberben Kínába látogat, hogy vele, illetve egyéb partnerekkel egyeztessen a kínai döntésről, miszerint magyar állampapírokat vásárol a távol-keleti ország.

A júniusi kínai jelzés alapján nem volt világos, hogy a magyar államkötvény-vásárálási ígéret mikor tud megvalósulni, illetve az sem, hogy forint-, vagy a devizaalapú államkötvényekre értendő.

A külföldi befektetők kezében lévő magyar állampapír-állomány szeptember elején kissé meghaladva a 4000 milliárd forintot, történelmi csúcsra ért, azóta azonban mintegy 150 milliárd forinttal olvadt. A múlt szerdára vonatkozó, legfrissebb állapot szerint 3849 milliárd forintra csökkent az állományuk.