Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Megbukott a projekt, egymilliárdot követel az MNV

2011.10.25. 11:59 Módosítva: 2011.10.25. 11:59

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 1 milliárd forintot követel az Idom 2000 Konzulens Zrt.-től, amelyet még 2008-ban bíztak meg az egységes állami vagyonnyilvántartás elkészítésével, de ezt a cég késve és csak részben készítette el.

Az MNV keddi közleménye szerint a vagyonkezelő keresetlevelet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az Idom 2000 Konzulens Zrt. ellen, a levélben az MNV Zrt. azt kéri, hogy a bíróság kötelezze az Idomot, fizessen meg több mint 1 milliárd forintot az MNV Zrt.-nek eredeti állapot helyreállítása és kártérítés jogcímén.

Nem tartotta a határidőket

Az MNV 2008. október 10-én kötött szerződést a céggel az egységes állami vagyonnyilvántartás, azaz az Everest projekt elkészítésére. Az elkészült rendszernek részletes kimutatást kellett volna nyújtania az állami vagyonról így különösen ingatlanokról, ingóságokról, a vagyontárgyak értékéről, a vagyonkezelőkről, az állami tulajdonú gazdasági társaságokról és azok pénzügyi adatairól, a termőföldről és minden más, a magyar állam tulajdonában lévő vagyontárgyról.

Az eredeti szerződésben szereplő ütemtervet szerződés-módosítással átütemezték, azonban az Idom a módosított határidőket sem tudta betartani. Az első két fázist késve adta át, a harmadikat már el sem készítette. Az első két fázis elkészítésének szerződés szerinti díját az MNV kifizette.

A projekt megbukott

A közlemény szerint az MNV Zrt. 2010 júniusában hivatalba lépett új vezetése számára hamarosan egyértelművé vált: az Everest projekt megbukott. Már a társaság korábbi vezetése is felismerte, hogy a projekt ésszerű időn belüli megvalósítása nem teljesül, mégsem hozta meg a szükséges intézkedéseket az állami vagyon megóvása érdekében. A helyzet rendezése céljából az MNV tárgyalásokat kezdett az Idom vezetésével.

Az MNV a szerződés felbontását követően nem használta az Idom eszközeit, azokat minél gyorsabban szerette volna visszaszolgáltatni. A cég azonban megtiltotta az átadott eszközök és szoftverek használatát, de azokat nem vette vissza, így akadályozva az eredeti állapot elszámolási kötelezettséggel járó helyreállítását. Mindeközben ráadásul az Idom Zrt. két céggé vált szét, eszközeinek, társasági vagyonának 94 százalékát a kivált cégbe helyezte. A vagyonkezelő szerint a cégjogi lépések a fedezetelvonás lehetőségét hordozzák magukban, ezért az MNV kénytelen volt bírósághoz fordulni.

A vagyonkezelő azt kéri a bíróságtól, hogy az az Idomot kötelezze a szerződés alapján az eddig kifizetett összegek visszafizetésére, továbbá kártérítés keretében azon összegek megfizetésére, amelyeket az MNV-nek nem kellett volna kifizetnie az Everest projekt nélkül.