300 forint fölött az euró

2011.10.26. 16:45 Módosítva: 2011.10.26. 17:48
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Több mint két és fél éves mélypontra zuhant a forint az euróval szemben, délután négy körül átlépte a 300-as szintet, öt óra előtt nem sokkal pedig már 302,17 forintot ért egy euró.

    A zuhanást az váltotta ki, hogy a Bloomberg hírügynökség szerint felfüggesztették az EU és a bankok között folyó tárgyalásokat, miután megakadt a párbeszéd arról, hogy a görög mentőcsomag keretében mennyi veszteséget nyeljenek le a bankok.

    Az EU azt szeretné elérni, hogy a bankok önkéntesen vállalják, hogy Görögország a második mentőcsomag részeként kevesebbet fizet vissza nekik, mint amennyivel tartozik, de egy kötelező érvényű megoldás sem zárható ki egy, a hírügynökségnek nyilatkozó brüsszeli tisztviselő szerint.

    A vita fókuszában az áll, hogy az újonnan kibocsátott görög állampapírok kockázatai hogyan oszoljanak meg a felek között. A megállapodás fontos lenne ahhoz, hogy ez esti EU-csúcson meg lehessen állapodni arról, mit tesznek a szereplők a görög csőd elkerüléséért és az államadósság kezelhető méretűre csökkentéséért.

    Bár a hír a forintot érintette a legdurvábban - ami vélhetően annak is köszönhető, hogy Matolcsy György reális veszélynek nevezte az ország államadósságának leminősítését - a többi térségbeli valuta is megérezte a hatását. Míg a forint 1,49, addig a lengyel zloty 0,63, a cseh korona pedig 0,49 százalékot veszített az értékéből.

    A tőzsdék is gyorsan reagáltak a hírre, a BUX erős mínuszba fordult, majd 17 364,6 ponton, a tegnapi záróértékénél 2,66 százalékkal gyengébben zárt. A legjobban a Molt viselte meg az esés, a vállalat papírjai 4,5 százalékot vesztettek az értkükből, de az OTP részvényei is 3,4 százalékot estek.

    Zuhanni kezdtek a hírre az európai indexek is: a londoni FTSE 0,16, a német Dax 1,12, a párizsi Cac 40 pedig 0,41 százalékos mínuszban landolt öt óra körül - pedig korábban minden index erős nyereségeket mutatott.