Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szándékosan fizetnek késve a cégek

2011.10.26. 12:49

A magyar vállalkozások egymás számlainak mintegy 80 százalékát szándékosan késve fizetik ki, a felszámolások pedig szinte sohasem vezetnek eredményre - derül ki az Atradius követelésbehajtó új kézikönyvének kapcsán kiadott közleményből.

Az adatok alapján bár a magyar üzleti életben a 30-tól 90 napig terjedő fizetési határidő a szokásos, a magyar vállalkozások egymás számláinak négyötödét szándékosan késve fizetik. Ennek hátterében az áll, hogy bankhitelek helyett inkább ily módon finanszírozzák működésüket a magyar cégek.

A cég tapasztalatai szerint a magyar vállalkozások nem részesítik előnyben a bírósági eljárások megindítását, beleértve a fizetési meghagyások benyújtását. Megfelelő megelőzéssel jobb eredményt lehet elérni, ha egy külsős követeléskezelő cég küldi ki már az első fizetési felszólítást is, elkerülhető lehet a költséges és hosszadalmas jogi út.  Amennyiben a továbbiakban mégis bírósághoz kell fordulni, a követelés tulajdonosa nem számíthat sok jóra: az átlagos eljárási idő két év, de Budapesten ez általában még hosszabb.

A közlemény a magyar csődtörvénnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy azt harminc alkalommal módosították az elmúlt évtizedben, azonban nem nyújt lehetőséget a reorganizáció finanszírozására, valamint nem biztosít kellő védelmet a szándékos visszaélések ellen sem.

Ennek eredményeképpen a felszámolási eljárások 90 százalékában még az eljárások költségeit sem fedezi a vállalkozások fennmaradó vagyona, de általában még az esetek maradék 10 százalékában sincs fedezet a szállítói követelések kiegyenlítésére, mert a vagyon egyszerűen eltűnik rossz vezetői döntések és visszaélések miatt. A felszámolási eljárások átlagos időtartama 2-4 év, de Budapesten általában hosszabb.