Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Hároméves csúcs közelében a foglalkoztatás

2011.10.28. 11:08

Egy hónap alatt csaknem húszezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma: a július-szeptemberi időszakban 3 855 900 embernek volt munkája Magyarországon. Ez 33 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH pénteki gyorsjelentéséből.

A foglalkoztatottak száma csaknem hároméves csúcsra emelkedett. A mostaninál többen a gazdasági válság 2008 végi kirobbanása óta nem dolgoztak az országban. Legutóbb a 2008. október-decemberi KSH-adatok mutattak magasabb foglalkoztatást, akkor 3,88 millió embernek volt munkája.

A bővülésés azt eredményezte, hogy a foglalkoztatottsági ráta 50,3 százalékra emelkedett. Az aktivitási ráta, vagyis a 15-74 éves korú népességen belül a gazdaságban foglalkoztatottak és munkakeresők aránya szintén folyamatosan emelkedik, az idei harmadik negyedévben 56,3 százalék volt, ami tíz éve a legmagasabb érték.

A kedvező tendenciák ellenére tény az is, hogy az egymillió új munkahelyről szóló ígéretekhez képest időarányosan továbbra is elmaradásban vagyunk. Igaz, ennek mértéke nyolc hónapja nem volt olyan alacsony, mint most.

A számlálót – ami nem más, mint a tíz évre szóló ígéret havi szintre lebontott, időarányos trendvonala – 2011 elején indítottuk, az adatbázisát a 2010. május-júliusi adatoktól feltöltve (a KSH minden hónapban közöl foglalkoztatási mutatókat, de statisztikai okokból háromhavi átlagot).

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

A KSH tájékoztatásából kiderül az is, hogy miközben a foglalkoztatottság bővült, a munkanélküliek számának csökkenése lényegében megállt. Az egy hónappal ezelőttinél nyolcszázzal kevesebb munkanélkülit regisztráltak, így az állástalanok száma 462 ezerre változott. Ez 10,7 százalékos munkanélküliség – az előző hónapban 10,8 százalék volt –, ami így is a legalacsonyabb érték tavaly szeptember-november óta.

Az előző év harmadik negyedévéhez képest a foglalkoztatás 0,9 százalékkal bővült, a munkanélküliség 0,8 százalékkal csökkent. Szezonális hatások nélkül is kedvező kép kezd kibontakozni. Ugyanakkor, jegyzi meg a Portfolio.hu, az adatokba beleszámít a közfoglalkoztatás is.