no

Két éven belül megszűnik az eva

2011.10.28. 13:17 Módosítva: 2011.10.28. 15:11
Bár Orbán Viktor a tavalyi kormányalakítás idején még az egyszerűsített vállalkozói adó kibővítését ígérte, mostanra úgy tűnik, 2013-ra megszünteti az adóegyszerűsítést ígérő kormány a legegyszerűbb adónemet. Addig is 35 százalékra emelik a mostani 30 százalékos adókulcsát. Az evából az elmúlt években 180 milliárd forint körüli bevétele származott a költségvetésnek. A nemzetgazdasági tárca nem reagált az eva jövőjével kapcsolatos kérdéseinkre.

Több lépcsőben tervezi megszüntetni a kormány az egyszerűsített vállalkozói adót, de végleges forgatókönyv még nincs, értesült az Index. Úgy tudjuk, kormányzati körökben az még nem dőlt el, hogy 2013. vagy 2014. január elsejei hatállyal vezessék ki az adórendszerből az evát. Az viszont több mint valószínű, hogy a most 30 százalékos adókulcs már 2012-ben 35 százalék lesz, egy erre irányuló módosító javaslat is van az adótörvénycsomaghoz benyújtott módosítók között.

Az eva esetleges megszűnésével kapcsolatban több találgatás volt nemcsak az utóbbi hetekben, hanem már a Fidesz választási győzelme óta is. Orbán Viktor tavaly májusban még határozottan azt mondta: „marad az eva és az ekho is”, sőt, megjegyezte: „az új kormány arra készül, hogy kiterjessze az adózók körét”. A minszterelnök ezzel voltaképpen csak megismételte Szijjártó Péter április közepi, a két választási forduló között tett kijelentését, miszerint „a Fidesz meghagyja az evát és az ekhót”.

Szijjártó még alig egy hónappal ezelőtt is ezen az állásponton volt. Szeptember végén a költségvetési és adótörvényekkel kapcsolatos kormánydöntések előtti sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetése felvetődött-e, azt válaszolta, hogy ilyen döntésről nem tud (holott néhány nappal korábban Varga Mihály, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, most miniszterelnökségi államtitkár már beszélt arról, hogy elképzelhető az ekho és az eva megszüntetése).

Az eva megszüntetését formálisan nem is a kormány kezdeményezte: az adótörvényekhez szerda délután tömegesen benyújtott fideszes módosítók egyikeként Koszorús László adta be azt a javaslatot – vagy adta a nevét ahhoz a javaslathoz –, amely megszüntetné az evát. Igaz, ez az eredeti javaslat (pdf) már 2012-től törölte volna ezt az adónemet, míg információink szerint a kormánytöbbségben mostanra kialakult konszenzus kétéves kivezetéssel számol.

Arról, hogy a tervezett adóváltoztatásnak milyen költségvetési hatásai lennének, hogy Koszorús László módosító javaslata kapcsán egyeztetett-e a Nemzetgazdasági Minisztériummal, illetve, hogy a kormány támogatja-e az indítványt, megkérdeztük a tárcát is. Ott egyelőre csak annyit mondtak, több szinten kell egyeztetni a válaszadáshoz, ezért későbbre ígértek felvilágosítást. A Népszabadság azt írta, hogy az eva megszüntetését támogatja a kormány, az egyszerűsített közteherviselési hozzájáruláshoz (ekho) viszont várhatóan nem nyúlnak.

Az evából ebben az évben a költségvetési előirányzat szerint 180 milliárd forintnak kellene befolynia az államkasszába, ez nagyjából megegyezik a 2010-es tényleges bevétellel. A 2012-es költségvetési törvény is tervez ezzel az adónemmel, igaz, a korábbinál valamivel kevesebb, 179,1 milliárd forinttal kalkulál.

Az evát 2003-ban vezették be a magyar adórendszerbe, hogy az alacsony költséggel működő vállalkozások számára egy egyszerű adónemet vezessenek be. Az adó alapja a kezdetektől az evás vállalkozás vagy vállalkozó bruttó árbevétele, amivel szemben költséget nem lehet elszámolni. Az adókulcs kezdetben 15 százalék volt, amit több lépésben 2010-re 30 százalékra emeltek.

Az evát a legfeljebb évi 25 millió forintos bevételt elérő, tehát kifejezetten kisvállalkozások választhatják, akik a bevételeik alapján negyedévente fizetnek evaelőleget. Idén az első két negyedévben mintegy 85 milliárd forintnyi eva folyt be a költségvetésbe.