Lefilmezték a Hernádi-Sanader vacsorát

2011.10.31. 11:07 Módosítva: 2011.10.31. 15:50

A horvát ügyészség birtokába került egy éttermi biztonságikamera felvétele, amin Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök és Hernádi Zsolt Mol-vezér közös vacsorája látható egy zágrábi étterem különtermében - írja a Jutarnji list újság címlapját idézve a Srbija blog.

Miután a sommelier ajánlata alapján kiválasztották az alkalomhoz illő bort, másfél órán keresztül vacsoráztak kettesben. A közösen elköltött vacsoráról a fali biztonsági kamera felvételt készített. A Jutarnji list újságírója szerint a  legizgalmasabb az az öt perc, amikor Sanader kivette a mobiltelefonja akkumulátorát és egyértelműen, egymástól távolra rakta ki az asztalra a készüléket és annak akksiját. Biztos akart lenni abban, hogy senki sem hallgatja le őket.

Mindez Sanader lemondása után néhány hónappal történt, de korábban a vád koronatanúja, Robert Ježić nagyvállalkozó már beszámolt arról, hogy a horvát kormányfő még miniszterelnöki mandátuma alatt egy rejtélyes, négyszemközti beszélgetésre fogadta miniszterelnöki irodájában a Mol-vezért.

A legnagyobb horvát iparvállalatot privatizáló Mol-vezér és a miniszterelnök közötti, amúgy természetesnek minősíthető találkozók azért kapnak kiemelt figyelmet a horvát sajtóban, mert júniusban indult nyomozás Horvátországban: akkor az volt a gyanú, hogy Hernádi Zsolt megvesztegette Sanadert, hogy a Mol úgy vehesse át az INA 47,26 százalékát, hogy a horvát állam leválasztja a cégről a veszteséges gázágazatot. Az ügyben vizsgálódó horvát ügyészség szerint a horvát kormány erről döntő ülésén Sanader és helyettese, Damir Polančec személyesen győzködték a többi kormánytagot arról, a gázüzletág leválasztása jó biznisz lesz a horvát államnak. Az ügyészség szerint ennek fejében a Mol vezére tízmillió eurót utalt át Ivo Sanadernek.

Az ügy iratait végül szeptember 21-én átadták a magyar ügyészségnek. A legfőbb ügyészségen az Index kérdésére megerősítették, hogy vizsgálat folyik az ügyben, a nyomozásra való tekintettel azonban semmilyen további felvilágosítást nem adtak.

A Mol az Indexnek hétfőn azt mondta: kategorikusan visszautasítják a gyanúsítgatást, sem a részvényesi megállapodás előtt, sem alatt nem történt kifizetés sem Sanadernek, sem más döntéshozónak. Hozzátették, remélik, hogy a horvát választások után az ehhez hasonló, a Mol és az Ina megállapodásait érintő, politikai színezetű támadások alábbhagynak.

Mint ismert októberben új eljárás indult Horvátországban: a horvát tőkepiaci felügyelet feljelentése alapján a horvát főügyészség indított büntetőeljárást a Mol néhány vezetője, többek között Hernádi Zsolt, a Mol és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója ellen, "bennfentes információkkal való visszaélés" miatt.

Az új eljárás teljesen független a Sanader-ügytől, a tavaly év végi nyilvános ajánlathoz kapcsolódik: a Mol 2010 decemberében jelezte, hogy felvásárolná az INA részvényeinek közkézen forgó nyolc százalékát. Ekkor azonban a horvát nyugdíjalapok az ajánlati ár felett kezdtek, mintegy nemzetvédelmi akció keretén belül vásárlásba, így a Mol ajánlata nem volt sikeres. A Mol az ajánlati idő lejárta után viszont maga is vásárolt a tőzsdén – ezt a tranzakciót kifogásolja a tőkepiaci felügyelet, mely már áprilisban piaci manipuláció gyanúja miatt indított eljárást.