Egy szóval űzheti el ügyfeleit a biztosító

2011.11.02. 16:33 Módosítva: 2011.11.02. 17:39
A Genertel egyetlen szót hibázott a kgfb-tarifában, ám ennek eredményeképp az összes kármentes régi ügyfelét 100 százalékos pótdíjjal űzi el, mivel módosításra nincs lehetőség.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a Genertel Biztosító egy pontatlan megfogalmazás okán gyakorlatilag kiárazta magát az idei kampányból - abból a szempontból mindenképp, hogy jelenlegi ügyfelei aligha maradnak nála.

A biztosító szerződési feltételeinek 26. b. pontja ugyanis úgy szól, hogy a 2012. január 1. előtti kockázatviselési kezdetű - tehát az idén már a direktbiztosítónál lévő - szerződések esetén 100 százalékos pótdíjat kénytelen az fizetni, akinek autójában 2007. január 1. óta nem történt az adott szerződés bonus-malus besorolását érintő károkozás.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a Genertelnél lévő, kármentes ügyfelek kapják a dupla díjat, miközben szinte bizonyosan az ellenkező volt a Genertel szándéka, azaz, hogy a károkozóktól "szabaduljon" meg a pótdíjazással.

Egyszer már engedett a PSZÁF

Korábban a PSZÁF egyszer - egy jogellenesnek minősített kedvezmény miatt lehetővé tette a Genertel anyacégének, a Generalinak, hogy korrigálja a korábbi díjat. A biztosító ezt úgy tette meg, hogy a kivezetett kedvezmény helyett újat szerkesztett a megismételt díjhirdetésbe, amit azóta is úgy értékelt a szakma jó része, hogy a PSZÁF lehetővé tette a pótlólagos - a versenytársak díjainak ismeretében történő - díjhirdetést.

Az is jól látható ugyanakkor, hogy a mostani helyzetben ez az út sem járható: a pótdíjazás ugyanis nem ütközik a jogszabályba.

A hatályos törvény lehetetlenné teszi a meghirdetett díjak módosítását - még ilyen helyzetben is, amikor csak egy figyelmetlenség volt az ok. Ez is jól mutatja, hogy fenntarthatatlan az évi egyszeri díjhirdetés. A Genertel az idén csak úgy "menekülhet" meg a régi állomány szinte automatikus elpártolásától, hogy a jövő évi díjértesítőnél valamilyen módon "automatizálja" az átszerződést, azaz azt, hogy a társaság régi ügyfelei kvázi új biztosítóként maradhassanak a társaságnál.

Az idei díjhirdetés átmenetiségét az is jól mutatja, hogy azoknak, akik - például az ilyen finomságok feltárása érdekében - szeretnék megismerni az összes biztosító ajánlatát és feltételrendszerét, jelenleg csak arra hagyatkozhatnak, ha valahol fellelik a vasárnapi Nemzeti Sport vagy Metropol nyomtatott számában kapható tarifa-mellékletet.

A korábbi évekkel ellentétben a Mabisz honlapján nem találhatóak meg a tarifák, a szövetség azt ígéri, péntektől indul a valóban minden ajánlatot felkínáló Díjnavigátor programja. A PSZÁF a jelek szerint törvényi felhatalmazás hiányában nem kapta meg a díjakat, vagy ha meg is kapta, egyelőre (még) nem publikálta azokat. Az alkuszportálokon a díjkalkulátorok működnek, ott a teljes ajánlatokat nehéz kinyerni.

A rendőrség is vizsgálja a gyorshajtás-biztosítást

Tovább pörög a Köbe gyorshajtói kedvezménye körüli vita, a Napi.hu információi szerint az Országos Rendőr-főkapitányság is hamarosan állást foglal a példátlan biztosítási módozattal kapcsolatban. Sokak szerint külön gondot jelent, hogy a biztosító egyesület a módozatot más biztosítónál megkötött kgfb esetén is elérhetővé teszi - ezzel viszont - hiszen a szabályok áthágására "csábítja" az autósokat - más biztosítók kárhányadát is növeli.