Jövő tavasszal kezdődik két Ipoly-híd építése

2011.11.02. 11:47

A jövő év tavaszán elkezdődhet az Ipolydamásdot és Helembát (Chl'aba), valamint Vámosmikolát és Ipolypásztót (Pastovce) összekötő hidak építése a szlovák-magyar határon - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdán.

A szlovákiai és magyarországi településeket magába foglaló Ister Granum Eurorégió határon átívelő együttműködési program keretében kapott támogatást azoknak a terveknek az elkészítésére, amelyek alapján megépülhet a két híd. Szintén megépület az Ipolysághoz közeli, szintén szlovákiai és magyarországi falvakat összekötő Ipolyvisk (Vyskovce nad Ipl'om) és Tésa közötti út.


Ipoly-hidak nagyobb térképen való megjelenítése

Az eredeti elképzelések szerint a munkálatok már az idén tavasszal elkezdődhettek volna. Februárban azonban kiderült, hogy a vízügyi szakemberek kérésének megfelelően módosítani kell a tervdokumentációt, ezért az építkezés megkezdését későbbre kellett halasztani.

Az Új Szó úgy tudja, hogy területhasználati tervek engedélyeztetése, az építési engedély beszerzése és a közbeszerzés kiírása után 2012 tavaszán elkezdődhetnek az építkezések.

Még 2005-ben írt alá Kóka János akkori gazdasági és közlekedési miniszter Pavol Prokopovic szlovák közlekedési miniszterrel szándéknyilatkozatot írt alá négy szlovák–magyar Ipoly-híd megépítéséről. Ezek közül Nógrád megyében kettő építését kezdték el, az egyiket nemrégiben át is adták.