Olcsóbb gyógyszereket hozott a vaklicit

2011.11.02. 16:43

Az azonos hatóanyagú készítmények támogatásának október elsejei változtatása olcsóbb gyógyszereket és a gyógyszerkasszában éves szinten mintegy húszmilliárdos megtakarítást eredményezett - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Sélleiné Márki Mária azt mondta: az azonos hatóanyagú készítmények támogatásában az úgynevezett vaklicit bevezetésével 165-féle hatóanyag közül egy sem drágult, ellenben 154-nek csökkent az ára.

A főigazgató szerint az új eljárás nyertesei a betegek, ugyanis - mint hozzátette - egyrészt az e-alap megtakarításaiból több betegség kezelésének a finanszírozására nyílik lehetőség, másrészt a térítési díjak csökkenésével egy átlagos magyar állampolgár több mint háromezer forintot spórolhat a havi gyógyszerkiadásain.

Mint kifejtette, egy átlagos magyar állampolgárnak hét betegsége van, ezekre a készítményekkel hét hatóanyagot szed. Ennek költsége a férfiak esetében havonta korábban 9606 forint volt, most viszont, ha az érintett a legolcsóbb készítményeket választja, csupán 5854 forint. A nők esetében a hét leggyakoribb hatóanyag ára korábban 9808 forint volt, mostantól viszont a legolcsóbb készítményekkel ezek havonta csupán 4166 forintba kerülnek.

Sélleiné Márki Mária elmondta: a vaklicit bevezetése 165 hatóanyagot, egyúttal 2011 gyógyszert érintett, hiszen van olyan hatóanyag, amelyhez kettő, de olyan is, amelyhez 118 gyógyszer tartozik.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy valójában nem a gyógyszer, hanem az abban lévő hatóanyag az orvoslás alapja. Ha ezt megértik a betegek és minél többen választják az azonos hatóanyagú készítményből a legolcsóbbat, az további megtakarításokat eredményezhet az e-alapban – tette hozzá.

Sélleiné Márki Mária arra is kitért, a gyógyszerkassza teljes körű átstrukturálása a következő évben is folytatódik. Ennek keretében egyebek mellett azt tervezik, hogy az úgynevezett tételes gyógyszerek köre (mintegy harmincmilliárdos tétel) átkerülne a járóbeteg-ellátásból a fekvőbeteg-ellátásba. Emellett a jövőben a gyógyszerek támogatását azok hatékonyságához, hatásosságához, valamint a betegek együttműködéshez is kötnék.

A főigazgató elismerte, hogy az utóbbi meglehetősen érzékeny téma, így fokozatos bevezetést javasol. Mint kifejtette, az egyeztetések jelenleg is folynak, de szeretnék már január elsejétől elindítani az új rendszert.

Mint kifejtette, a betegek együttműködésének lényege, hogy háromhavonta, félévente vagy éves időintervallumokban megnézik a betegek laboreredményeit és ha orvosszakmailag bizonyítható, hogy a beteg nem megfelelően alkalmazta az adott gyógyszert, akkor számára csökkentenék a készítmény árának támogatását. Az OEP főigazgatója azt mondta, elvárják, hogy a beteg is tegyen a saját gyógyulásáért.