Súlyos bírságot kapott öt kereskedelmi lánc

2011.11.02. 18:41 Módosítva: 2011.11.02. 18:41
Öt kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a beszállítókkal szemben tanúsított tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt. Az Auchant, a Tescót, az Aldit, a Reált és a Rossmannt a hatóság termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Reál Élelmiszer Kft. büntetésének oka egyebek mellett az, hogy a két cég nem tett eleget fizetési kötelezettségének a szabályos 30 napos határidőn belül, ezzel hátrányos helyzetbe hozta beszállítóit. Ezen kívül a cégek hosszabb időn keresztül kérték egyes partnereiktől, hogy termékeiket olcsóbban adják el, mint azt az üzleteikben meghirdetett akcióik időtartama indokolta volna.

Az akciókkal kapcsolatos másik szabálysértést azzal követték el, hogy nagyobb árengedményt kértek a beszállítóktól, mint amekkorát később a vevőknek biztosítottak. A két élelmiszerlánc ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért is díjat számolt fel a MgSzH szerint.

A hatóság megbírságolta a Rossmann Kereskedelmi Kft.-t is, egyebek között a 30 napon túli kifizetésekért, és a beszállítók által nyújtott engedmények nem teljes körű továbbadásáért, illetve azért, mert tiltott szolgáltatásokért számítottak fel díjat.

A Tesco és az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. beszerzési ár alatti forgalmazás miatt kapott büntetést.

A hatóság indoklása szerint azért milliós nagyságrendűek a bírságok, mert a szabálytalanság folytatólagos volt, és nagyon sok beszállítót érintett. A cégek kérték a bíróságtól az MgSzH határozatának felülvizsgálatát.

A közlemény szerint a MgSzH az ellenőrzéseket – amelyek még folytatódnak – hivatalból végezte.