Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Szijjártó: Bizonyos pénzügyi körök érdekeit sértjük

2011.11.02. 15:48 Módosítva: 2011.11.02. 16:24

Az euró-forint árfolyamot az euróövezet problémái, az euróválság újabb fejleményei, vagyis a görög népszavazási bejelentés, és az abból fakadó heves európai reakciók alakítják – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai tájékoztatóján.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a jelenlegi európai helyzetből a magyar gazdaságpolitikának két tanulságot kell levonnia. Egyrészt, hogy tovább kell csökkenteni az államadósságot, hiszen a magyar államadósság jelentős része devizában van, másrészt „minél több magyar családot ki kell menteni a devizahitel csapdájából", mivel ezek az árfolyammozgások a devizahiteleseket érintik a legérzékenyebben.

Magyarország jelenlegi gazdasági teljesítménye, és a magyar gazdaságpolitikai döntések „semmilyen módon nem indokolnak semmiféle leminősítést” – válaszolta egy kérdésre. Kiemelte azt is: Magyarország annak a két európai uniós tagállamnak az egyike, amelyben csökken az államadósság, emellett 2012-ben az ország költségvetési hiánya a legjobbak között lesz az Európai Unióban.

„A hitelminősítők döntéseiben nem kizárólag valós gazdasági folyamatok játszanak szerepet”, mint ahogyan az is, hogy „bizonyos pénzügyi körök érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika" – fűzte hozzá, megjegyezve: eközben a valós gazdasági teljesítmény nem indokolja a leminősítést.

Az MNB szerdán ismertetett "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" című anyagára reagálva a szóvivő azt mondta: az országot kifejezetten erősíti, a kitettséget csökkenti, ha a devizahitelek állománya csökken, ez igaz mind az államadósságra, mind a családok adósságára is. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a végtörlesztés részleteinek kidolgozásánál szem előtt tartották, hogy pénzügyileg tartható megoldás jöjjön létre, ezt úgy érték el, hogy tehermegosztás van a bankok és a hitelt felvett családok között, vagyis kizárták azt, hogy valaki egyedül viselje  a terhet.

A jegybank jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai, lakásépítési adatairól Szijjártó Péter azt mondta: amikor az első polgári kormány bevezette az otthonteremtési támogatást, akkor az egy év alatt kiadott lakásépítési engedélyek száma jelentősen nőtt, most sokkal alacsonyabb ez a szám, s ez is alátámasztja az otthonteremtési program újraindításának szükségességét, növekvő építőipar, növekvő lakásépítés nélkül ugyanis nincs gazdasági növekedés.

Szijjártó Péter beszámolt arról a kormánydöntésről is, amely szerint kiemelt állami fejlesztéssé minősítettek három kerékpárút-fejlesztést, így a Duna menti kerékpárútvonal (Rajkától Budapesten át Mohácsig), a Balaton körüli valamint a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút-hálózat fejlesztését . A kormány további fejlesztési tervek kidolgozására ad megbízást, így a Bodrog-Tisza menti, a Velencei tó körüli, a Budapestet az etyeki borvidékkel összekötő kerékpárutat, valamint a "Vasfüggöny" névre hallgató, a nyugati határszélen húzódó kerékpárutat fejleszthetik.