Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Jól járna-e az állam az eva halálával?

2011.11.04. 07:40 Módosítva: 2011.11.04. 13:46

Legalább tízmilliárd forint kiesést jelent a büdzsének, ha az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) jövőre szüntetik meg, írja a Napi Gazdaság pénteki száma. Giró-Szász András kormányszóvivő ugyanakkor a Duna Tv-n 50 milliárd forintos pluszbevételről beszélt.

A gazdasági lap szerint az idei 179 milliárd forintos evabevételi tervből kiindulva nagyjából bruttó 600 milliárd, nettó 480 milliárd forint vállalati bevételről van szó. Ha a volt evások jövőre egyetlen fillér költséget sem számolnak el, akkor a 179 milliárd forint eva helyett 118 milliárd forint áfát és 47 milliárd forint társasági adót fizetnek be – számolta ki a lap. Kérdés ugyanakkor, hogy hányan kezdenek buzgón költségszámlát gyűjteni, növelve a költségvetés veszteségét – veti fel.

Az evásoknál az egy vállalkozásra jutó bevétel jóval több, mint a társasági adó esetében. Idén az első kilenc hónap alapján a fizetett előlegekből egy evásra 896 ezer forint jutott, egy nem evás cégre pedig 404 ezer forint. Tavaly a százezer evás 182 milliárd, a 340 ezer cég pedig 323 milliárd forint adót fizetett.

Nem kompatibilis az eva

 Matolcsy György csütörtökön azt mondta: az egyszerűsített vállalkozói adó nem kompatibilis az egykulcsos szja rendszerrel, szerinte valójában nincs is nagy szükség már az evára, miután 16 százalékra csökken az adóterhelés 2013-tól. Szerinte az eva egyetlen előnye az egyszerűség, a kormány azonban a teljes adórendszer egyszerűsítésén dolgozik.

Az eva sorsával kapcsolatban láthatóan komoly konfliktus van a Fidesz-frakció és a nemzetgazdasági tárca között. A nagyobbik kormánypárt ugyanis meg akarná tartani ezt az adót, Lázár János még szerdán is arról beszélt, hogy jövőre maradnia kell az evának. Tavaly a választások után Orbán Viktor is erre, sőt, az evázók körének kiszélesítésére tett ígéretet, de az eva megtartásáról beszélt még néhány hete Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is. A kormány szerdán – az NGM javaslatára – mégis az eva eltörléséről döntött, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos indítványt csütörtökön leszavazta a parlamenti fideszes többségű pénzügyi bizottsága.

Giró-Szász András kormányszóvivő ennek ellenére nem lát az eva ügyében huzakodást. A Duna TV Közbeszéd című műsorában azt mondta: az adónem eltörlése egy képviselői indítvány, amiről a kormány véleményt alkot, de ez a vélemény „érdemben nem befolyásolja a törvényhozó hatalmat, a magyar országgyűlést”.

Arra a kérdésre, hogy készült-e az eva januári megszüntetésére hatástanulmány, a kormányszóvivő úgy válaszolt: a kormány egyéni módosító indítványokról kialakított véleménye a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésén alapszik, ami mögött vannak hatástanulmányok. Az NGM szerint az eva megszűnése legalább 50 milliárd forint pluszbevételt jelent az államháztartásnak, írja a Portfolio.hu.

A NEFMI megtartaná

A sport számára nagyon fontos lenne, hogy az eva és az ekho adózási formákat ne szüntessék meg, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) küzdeni fog ezek megtartásáért - mondta Fűzy Ákos, a NEFMI sportszakmai főosztályvezető-helyettese pénteken.

Fűzy a Digi Tv Reggeli start című műsorában elmondta, el kell érni a sport területén, hogy a kettős szerződések teljesen megszűnjenek, ezért is van nagy szükség az eva-ra és az ekho-ra - írta az MTI. A korábbi válogatott, magyar bajnok labdarúgó a futballt külön is említette, mint olyan sportágat, melyben nagyon komoly problémákat okozna az adózási formák eltörlése.